Lihtsus ilust olulisem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PILDID erakogu

Kuulsamatest toodetest võib Veiko Liisi arvele kirjutada pooleliitrised lohukestega Aura mahlajoogi pudelid. Ning võib-olla hakkab tänu temale kunagi Eestis ringi vurama roheline kohvikbuss.

Asjade ehitusest huvitus Veiko Liis juba lapsena, kui ta hulga mänguasju lahti lammutas, et vaadata, mis neis peitub. Pärast keskkooli astus noormees EKAsse tootedisaini õppima.

«See tundus olevat põnev eriala, milles saan kasutada ka matemaatikat, füüsikat ja geomeetriat,» selgitab Veiko. «Näiteks tooli disainimisel on väga oluline, et see kindlalt koos püsiks, ja selleks läheb vaja füüsikateadmisi.»

Noorele disainerile meeldib kasutada ökoloogilisi materjale – näiteks mööblikomplekti «Piloot» on ta teinud ühegi mutri ja kruvita, nende asemel hoiavad mööblit koos väikesed pulgakesed.

Peale mööbli ja Aura pudelite, mille tootmine käib täie hooga, on Veiko teinud mitu põnevat kooliprojekti. Näiteks mõtles ta välja digitaalsed plaadikesed, mille abil saaksid omavahel vestelda kuulja ja kurt inimene. «Idee on selles, et kui kurt saab uue sõbraga kokku, ulatab ta talle digitaalse tahvlikese koos pliiatsiga ja nad saavad omavahel suhelda,» selgitab disainer.

Oma loomingut nimetab Veiko ise sotsiaalseks disainiks ning selle alla kuulub ka tema teine kooliprojekt – kohvikbuss, mis tehtud koos Triin Kuusleriga eelmisel aastal. Roheline buss võiks disainerite ettekujutuse järgi vedada inimesi Tallinna äärealadelt kesklinna tööle. Bussis oleks tasuta wiFi, seal saaks lugeda ajalehti ja osta sooje saiakesi ning kohvi.

«Küsimus on suhtumises – inimesed pole nõus autost loobuma, sest arvavad, et buss on haisev ja ebamugav. Meie tahame näidata, et see pole nii,» räägib Veiko.

Noor disainer lähtub oma toodete tegemisel põhimõttest, et asi peab olema võimalikult lihtne ja kasutajasõbralik. «Ilu kui niisugust pole olemas, minu arvates sõltub see eelkõige hetkest ja kasutajast,» mõtiskleb noormees. «Autosse istudes ei vaata ma ju ka iga päev selle ilu, pigem tunnetan seda kasutades.»

CV Veiko Liis

Sündis 24. jaanuaril

1980. aastal Rakveres

1986–1998 õppis Rakvere reaalgümnaasiumis

1998 – 2002 bakalaureusekraad Eesti Kunstiakadeemias tootedisaini erialal

alates 2005 omandab magistrikraadi tootedisaini erialal

2002–2005 töötas POP

Partneris disainerina

alates 1997 on teinud koomikseid ajalehtedele ja ajakirjadele

Projektid:

Aura ACE pudel Ösel Foodsile, osalemine rahvusvahelisel konkursil Re?bus, laseriga vineerist lõigatud kergmööbel Piloot, Restaurant@home ja ökoloogilise kohvikbussi disainimine koos Triin Kuusleriga, osalemine CREDO töötoas Prantsusmaal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles