Eesti rahvuskala konkursi võitis räim

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimelaadung
Räimelaadung Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Teisipäeval kohtunud rahvuskala valimise ekspertkomisjon otsustas tunnistada rahvuskalaks räime, kelle poolt hääletas internetihääletusel üle 18 000 inimese ehk ligi 36 protsenti hääletanutest.

Eesti Kalaliidu korraldatud rahvuskala valimisel osales üle 50 000 inimese, kes andsid kodulehel www.kalateebhead.ee hääle oma eelistusele.

Kuigi mainitud portaalis võitis konkursi räime ees napilt haug, võttis komisjon arvesse ka teistes portaalides toimunud hääletusi ning ekspertarvamusi.

Seitsme poolt- ja ühe vastuhäälega kuulutas komisjon Eesti rahvuskalaks räime.

«Komisjon soovis teha õiglast otsust. Kuna haugi ja räime vahel toimus enne konkursi lõppu väga tihe rebimine, siis arutatigi komisjonis peamiselt nende kahe kala teemal,» selgitas kalaliidu juhataja ja valimiskomisjoni esimees Valdur Noormägi.

«Komisjoni üksmeelne otsus oli anda väärikas tiitel räimele kui Eesti rahva põlisele toitjale. Haug on küll väga tähtis kala Eesti harrastuskalameestele, kuid ta ei puuduta nii palju eestlaste elu kui räim.»

Räime püütakse eesti vetest ca 40 000 tonni aastas, enamus sellest kogusest eksporditakse.

Rahvuskala konkursi ekspertkomisjoni kuulusid põllumajandusministeeriumi abiminister Rain Vändre, riigikogu maaelukomisjoni esimees Arnold Kimber, keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome, Eesti Kalaliidu nõukogu esimees Toomas Kõuhkna ja tegevdirektor Valdur Noormägi, dr Sven Lindström, valitsuse meedianõunik Kateriin Leini ja suhtekorraldusettevõtte Alfa-Omega Communications juhataja Viive Aasma.

Rahvuskala konkurss oli osa Eesti Kalaliidu kampaaniast «Kala teeb head!», mille eesmärgiks on tõsta eestlaste teadlikkust kala söömise kasulikkusest ning ärgitada eestlasi kalatooteid rohkem tarbima.

Kampaaniat toetavad Euroopa Liit ja Eesti riiklik arengukava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles