Allar Jõks leidis Tartu psühhiaatriakliinikus rikkumisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliinik
Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliinik Foto: Ove Maidla

Õiguskantsler Allar Jõksi hinnangul rikutakse Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliinikus patsientide õigusi, kuna neid jälgitakse põhiseadusevastaselt videovalvesüsteemiga.

Jõksi sõnul rikub kliinik patsientide põhiseaduslikku õigust eraelu puutumatusele, kuna jälgib neid ilma seadusliku aluseta kõigis kliiniku osakondades videojärelevalve süsteemi kaudu. Kaamerad paiknevad pidevat jälgimist vajavate patsientide palatites ja üldruumides.

Jõksi hinnangul on kliinikus tegu jälitustegevusega varjatud jälgimise vormis. Seda reguleerib jälitustegevuse seadus, mis aga ei anna tervishoiuteenuse osutajatele jälitustoimingute õigust.

Eriti riivab patsientide õigust eraelu puutumatusele Jõksi sõnul asjaolu, et videosalvestisi säilitatakse ning seda ilma inimeste teadmata ja loata. Kuigi patsiente teavitatakse videovalvest ruumidel olevate siltidega, ei muuda see Jõksi sõnul asja.

Tema kinnitusel tuleb patsientide jälgimiseks vajalik õiguslik alus luua sotsiaal-, justiits- ja siseministri koostöös.

Jõksi sõnul toimub kliinikus ilma seadusliku aluseta ka külastajate ja patsientide läbiotsimine ning neilt keelatud esemete konfiskeerimine.

Jõks nõustus, et kliinikul peab olema võimalus psüühikahäiretega patsientidelt vajadusel näiteks ohtlikke või narkootilisi aineid, alkoholi ja muud patsiente ja personali ohustavat ära võtta, kuid seda peab lubama seadus. Seadusliku aluse loomiseks on Jõks pöördunud sotsiaalministri poole.

Õiguskantsler kritiseeris kontrollkäigul ka kliiniku esimesel korrusel asuvat psühhiaatriaosakonda, mis on halvas olukorras ja vajab kiiret renoveerimist, samuti seda, et inimestel, kelle liikumisvabadust on piiratud ja kes saavad seetõttu viibida väljas vaid 30 minutit, puudub normaalne jalutuskoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles