Heavy metali kuulamine aitab andekatel lastel pingeid maandada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heavy metal ansambli Iron Maiden liikmed Janick Gers (vasakul) ja Steve Harris esinemas
Heavy metal ansambli Iron Maiden liikmed Janick Gers (vasakul) ja Steve Harris esinemas Foto: Reuters / Scanpix

Briti psühholoogide sõnul aitab heavy metal muusika kuulamine andekatel lastel pingeid maandada.

Psühholoog leidsid 1057 andekat last uurides, et raske muusika aitas neil vabaneda perekonna ja ühiskonna poolt neile esitatud nõudmiste pingest, kirjutab Daily Mail.

«Avastasime, et heavy metalit eelistavad noored on keskmiselt andekamad ja intelligentsemad. Nad kuulavad rasket muusikat, vabanemaks ühiskonna poolt neile nende andekuse tõttu pealesunnitust, et nad peavad edukad olema,» sõnas psühholoog Stuart Cadwallader.

Cadwalladeri sõnul lükkasid nad ümber kivistunud stereotüübi, et intelligentsed ja andekad lapsed ja noored eelistavad klassikalist muusikat ja istuvad nina raamatus.

«Varasemalt seostati heavy metalit koolis halva õppeedukusega ja probleemsete noortega. Meie uurimuses osalenud noored ütlesid, et nad eelistavad heavy metalit poplauludele selle tõttu, et esimeses kajastatakse tihtipeale poliitilisi teemasid ja ühiskonna kitsaskohti. Samas on see viide sellise muusika kuulajate intelligentsusele,» lisas psühholoog.

Cadwallader sõnas, et tihtipeale esitatakse intelligentsetele lastele nii koolis kui ka kodus rohkem nõudmisi ja neil tekib sellest stress.

«Stressi saab maandada mitmel viisil. Intelligentsed lapsed on valinud enda jaoks muusika, mille järgi saab oma viha ja ärrituvust välja elada. Heavy metali järgi saab nii trampida kui ka täiesti kõrist karjuda. Need mõlemad aitavad pingeid maandada ja frustratsiooniga toime tulla,» ütles psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles