Seened vallutasid sotsiaalkorteri

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahu tänava sotsiaalkorteris elav Aleksandra Sprenk ei kavatse leppida niiske eluruumiga, kus tema lapsed on rohkem haiged kui terved.
Rahu tänava sotsiaalkorteris elav Aleksandra Sprenk ei kavatse leppida niiske eluruumiga, kus tema lapsed on rohkem haiged kui terved. Foto: Margus Ansu

Rahu tänava sotsiaalkorteri üürnik paneb Tartu linnavalitsusele süüks oma kahe lapse sagedast külmetushaigustes vaevlemist, sest üksikema arvates on ametnikud venitanud korterisse tunginud niiskuse tõrjega.

Enam kui kaks aastat Rahu 15 kortermajas elanud Aleksandra Sprenk kinnitab, et tema 11-aastane poeg ja 14-kuune tütar on rohkem haiged kui terved. 30-ruutmeetrise korteri ainsas toas õilmitsevad hallitusseened, õhk on ninaga tuntavalt niiskepoolne.

Sprenk meenutab, et alguses oli korteris pidevalt külm. Kurtmise peale pani Tartu linnavarade osakond umbes aasta tagasi ette uued plastaknad. Külm oli endist viisi, kuid lisaks sellele läks elutoa sein märjaks ja hakkas hallitama.

«Käisin sotsiaalabi osakonnas pool aastat iga kuu, nemad käisid omakorda siin kontrollimas, aga ei teinud midagi,» kirjeldas Sprenk. «Alles kuu aega tagasi, kui esitasin taotluse uue korteri saamiseks, hakkas asi liikuma.»

Natuke läks paremaks

Nädala eest puurisid Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna saadetud töömehed elutoa ja köögi seina lisaventilatsiooniavad.

Sprenki sõnul on õhk muutunud viimaste päevadega küll värskemaks, kuid mitte normaalseks.

Põlevat tikku õhutusavade juurde pistes pole märgata õhu sissevoolu ega väljatõmmet. Tartu linnavalitsusele esitatud asenduskorteri avaldust Sprenk vähemalt esialgu tagasi võtta ei kavatse.

«Perearst käis ja ütles, et sellises korteris ei saagi lapsed terveks,» vahendas Sprenk, pühkides tütrekesel nina ja käskides voodis lamaval pojal rohtu võtta. «Linnavarade osakonnast väidetakse mulle, et ma olen ise süüdi, sest kuivatan pesu toas, aga seda teen ma ainult talvel.»

Linnavarade osakonna eluruumide teenistuse peaspetsialist Jaanika Hõim ütles, et mingil põhjusel sai tema probleemist teada alles vastu kevadet ja sellevõrra kulub akumuleerunud niiskusest lahtisaamiseks ka rohkem aega.

«Olukorra halvenemisele on kaasa aidanud pesu kuivatamine toas ja vähene tuulutamine akende kaudu,» leidis Hõim.

Maiks saab asi korda

Linnavarade osakonna ehitusteenistuse vanemspetsialist Marje Kibal kinnitas, et häda peapõhjus on majaühistu aastatetaguses otsuses võtta kütteraha kokkuhoiu nimel trepikojast maha radiaatorid. Korteri sooja ja väljast tuleva külma kohtumisel tekib kondensvesi.

«Kui me ühistuga radiaatorite tagasipanekus kokkuleppele ei saa, paneme ühe lisaradika Sprenki korteri hallitava seina peale,» kõneles Kibal.

Aprilli jooksul plaanib linnavaraosakond korteris remondi teha, lubades seks ajaks anda Aleksandra Sprenki perele samas majas asenduspinna. Kuid probleemi täielikuks lahendamiseks tuleb ühistul Kibali sõnul soojustada ka osa elamu välisseina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles