Loomakaitsjad: kassi piinajad tuleb avalikult hukka mõista

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassipojad Tartu kodutute loomade varjupaigas.
Kassipojad Tartu kodutute loomade varjupaigas. Foto: Margus Ansu

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kutsub viimastel päevadel meedias kajastatud tütarlaste kassipiinamise juhtumist tulenevalt ühiskonda üles noorte käitumist tugevalt hukka mõistma ning väga julma loomapiinamise toimepanijad vääriliselt karistama.

Looma eriti julmal viisil tapmine, selle teo üle nalja heitmine ja uhkustamine tõestavad, et tegemist on probleemsete isikutega, kes on potentsiaalseks ohuks ühiskonnale ka tulevikus, kirjutab ELS täna saadetud avalikus kirjas.

ELS leiab, et kassitapu eest vastutavad kõik isikud, kes teo toimepanemise ajal korteris viibisid, kuna mittesekkumine ja teo hilisem mahasalgamine on argpükslik ja näitab, et pealtvaadanud kiitsid teo heaks.

Nõrgema ja abitu elusolendi piinamine osutab ELSi hinnangul eelkõige argpükslikkusele ja ebakindlusele.

Kehtiva õiguse kohaselt saab vähemalt 14-aastase isiku võtta looma julma kohtlemise eest kriminaalvastutusele ja määrata talle julmal viisil looma tapmise eest rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.

Veebruarikuus, kui tegu toime pandi, karistusõigus kriminaalkaristuse kohaldamist käsitletava juhu eest veel ei võimaldanud.

Sellele vaatamata loodab ELS, et politsei, kes on algatanud 14-aastase teo toimepanija suhtes väärteomenetluse, arvestab karistuse määramisel teo julmuse, süüdistatava teojärgse käitumise ning avalikkuse tugeva reaktsiooniga tütarlaste võika teo suhtes.

Seetõttu tuleks teo toimepanija suhtes kohaldada loomakaitseseaduses ette nähtud karistuse võimalikku maksimummäära, see tähendab 18 000 krooni.

ELS loodab, et nooremale julmurile ei määrata alaealiste komisjonis mõjutusvahendina üksnes hoiatust.

Parim lisakaristus oleks avalik hukkamõist ja põlgus

ELS märgib veel, et Kuigi 18 000-kroonine karistus ning hoiatus tunduvad paljudele teo erilise julmuse ja teo toimepanijate suhtumise valguses naeruväärsetena, kannavad kassipiinajad ja teised teo juures viibinud isikud võib-olla isegi suurema mõjuga karistust – juhul, kui neile saab osaks eakaaslaste hukkamõist ja halvakspanu ning avalik häbistamine.

Looma piinanud noortele tuleks loomakaitsjate hinnangul võimaluse korral kindlasti kohaldada ka ühiskondliku töö tegemise kohustust.

Lisaks kutsub ELS üles tüdrukute vanemaid ja kooliõpetajaid suunama oma kasvandikke hulkuvate loomade varjupaika tutvuma loomade ja nende olukorraga.

Töö endiste omanike poolt julmalt koheldud varjupaiga loomadega paneb loomapiinajaid oma jälgi teo üle ehk sügavamalt järele mõtlema, kirjutab ELS.

ELS soovib juhtida tähelepanu ka sellele, et sellise julma teo taga peituvad kaugeleulatuvamad põhjused, arvestades eelkõige, et tegemist on noorte inimestega.

ELS kutsub üles kohaldama rangemaid karistusi nende noorte suhtes, kes näitavad üles erilist jõhkrust ja ülbust ühiskonnareeglite eiramisel, samuti teostama tõhusamat järelevalvet alkoholi müügikohtades ja noorte vägivallatsejate kogunemiskohtades.

2000. aasta kevadest tegutsev Eesti Loomakaitse Selts on loomasõpru ühtekoondav mittetulundusühing, mille missiooniks on abi vajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine ning loomade väärkohtlemise ennetamine.

Missiooni viiakse ellu loomade otsese abistamise, avalikkuse teavitamise ja inimeste koolitamise ning õigusloomes osalemise ja loomakaitsealase järelevalve teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles