Vähiravi viiakse haigete ühenduse kiuste Hiiult ära

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiu onkoloogiakeskus.
Hiiu onkoloogiakeskus. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) plaanib tuleval aastal kinni panna Hiiu onkoloogiakeskuse ja koondada vähihaigete ravi täielikult Mustamäel asuvasse ning sel aastal uue korpuse saavasse haiglalinnakusse.

Haiglal on plaanis üle tuua kogu vähihaigete ravi Mustamäele, kuidas ja millal see täpselt toimub on hetkel veel arutluse all,» ütles PERHi kommunikatsioonijuht Inga Lill. «Praegu käib töö selleks, et kolimine võiks toimuda järgmisel aastal, kuid otsust selle kohta veel tehtud ei ole.»

Lille sõnul on regionaalhaigla üheks strateegiliseks eesmärgiks aktiivravi pakkuva Mustamäe haiglalinnaku väljaarendamine, mis tagaks patsiendile parima raviteenuse kättesaamise ühest kohast. Linnaku uus korpus peaks valmima selle aasta lõpul.

Hoone saatus lahtine

«Hiiu osakondadest saavad täiesti uued ruumid kiiritusravi, intensiivravi ning diagnostilised osakonnad,» märkis ta. «Parema integreerituse saavad Mustamäel paiknev hematoloogia ja keemiaravi ehk onkoteraapia osakond.»

Lill tõdes, et ka muud onkoloogiateenistuse osad (operatsiooniplokk, toetusravi, polikliinik) saavad uued renoveeritud ruumid ning paigutuvad ühtsesse süsteemi Mustamäe vastavate tegevusvaldkondadega. «Mustamäele kolimise eeliseks on patsientidele ka see, et vähihaigete diagnostikavõimalused kasvavad ja asuvad ühes kohas koos ravitegevusega,» lisas ta.

Mis Hiiu onkoloogiakeskuse majast pärast kolimist saab, on hetkel veel lahtine. Ühe võimalusena kaalutakse varianti tuua järel- ja hooldusravi osakonnad regionaalhaigla Keila korpusest Hiiule, mis sillutaks teed Keila maja müügiks.

Haigete ühendus vastu

Põhja-Eesti vähihaigete ühendus peab aga vähiravi äraviimist Hiiult halvaks otsuseks. «Öeldakse, et nii on efektiivsem ja ravi on parem, aga näiteid on patsientide seisukohalt otse vastupidiseid,» lausus ühenduse esinaine Aino Paemurd.

«Üks suur küsimus on ka see, et kuidas nad kujutvad ette, et praegune suur kolmekorruselne keskus mahub kõik sinna uutesse ruumidesse ära.»

Ühenduse hinnangul on just spetsiaalsed onkokeskused vähiravi osutamisel kõige efektiivsemad ning Hiiu keskus on just ehitatudki spetsiaalselt vähihaigete jaoks. Samuti leiab ühendus, et vähihaigete kogemuste põhjal kiirabiteenistuses ja üldvõrgu haiglates võib öelda, et neid loetakse pahatihti lootusetuteks surijateks, kellega ei ole mõtet eriti tegelega, kuid Hiiul sellist suhtumist ei kohata.

«Olemasoleva ja toimiva keskuse lõhkumine on patsientides väga suurt stressi tekitav, see ei aita kaasa meie tervenemisele ega heaolule,» tõdes Paemurd.

Lill tunnistas, et esialgu on lahtine ka see, mis saab Hiiu korpuse töötajatest. «Kui varasemalt oli planeeritud nii Mustamäelt kui ka Hiiult vabanevaid töötajaid kasutada kasvavas ambulatoorse ja päevaravi tegevuses, siis tänases majandussituatsioonis ei ole välistatud ka personali vähenemine,» lausus ta.

«Kõik sõltub haigekassa võimekusest lepingumahtude osas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles