Osalusveebi ettepanekud jäävad riigiaparaadi mõjutamisel hambutuks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Postimees.ee

Valitsusele ettepanekuid teha võimaldav osale.ee kipub jääma pelgalt lobisemiskohaks, sest kuigi inimestele enamasti midagi vastatakse, ei muuda see kõnealust olukorda.


Kasutajate seas on üles kerkinud probleem, et ideedele või ettepanekutele vastuseks antud lubadused jäetakse täitmata või vastatakse demagoogiliselt. «Näiteks ettepanekule «muuta seadust .... » antakse vastus - seadus on selline, ei saa midagi muuta,» kirjutab probleemi tõstataja, kasutaja Juhan Jurakas osalusveebis.

«Osale.ee eelkäija TOM «suri» just nimelt seetõttu, et lubadusi ei täidetud ja vastused olid formaalsed-demagoogilised. Ei soovi, et osale.ee läheks samasse auku,» jätkab Jurakas ja teeb ettepaneku panna sellised vastajad virtuaalsesse häbiposti.

«Minu meelest ongi osalusveeb uute ideede tegemise kohaks, kuhu oleks meeldiv kodanikel saada vastuseid, mis ei seisne olemasoleva korra konstateerimisel ja uue ettepaneku mittesobivaks tunnistamisel vaid seetõttu, et see erineb praegusest korrast,» kirjutab kasutaja Tarmo Laur.

«Meeldiv oleks ju teada vähemalt seadusandja argumenteeritud põhjendusi. Samuti võiks vastus sisaldada, kuidas seadusandja näeb olemaoleva probleemi paremat lahendamist. Eeldusel kui viimane üldse probleemi näeb.» Samas kurdab Laur, et tema ettepanek on jäänud juba väga pikka aega vastuseta.

Osale.ee-d puudutavaga tegelev valitsuse infonõunik Hille Hinsberg ütles, et ei hakka tühjade ja kasutute vastuste probleemi tõstatajale vastu väitma, kuid tema sõnul saavad kõik kodanike ideed enamasti ikkagi vastuse.

«Ei saaks küll öelda, et ei vastata või vastused on liiga formaalsed. Valdavalt on need ikkagi täiesti adekvaatsed,» kinnitas Hinsberg.

«See, et inimesed seda muret väljendavad, on iseenesest väga hea ja tervitatav. Diskussiooni arendamine kodanike ja riigi vahel ongi selle veebi peamine mõte,» lisas Hinsberg.

«Tavaliselt ei olegi kodanike ettepanekud sellised, mis soovivad seaduse muutust,» ütles Hinsberg vastuseks küsimusele, kui palju on osalusveebis sõnavõtmine riigi toimimist mõjutanud. «Rõhutan, et osale.ee eesmärgiks on kodaniku ja teda huvitava küsimuse eest vastutava ametniku dialoog, mitte seaduste loomine rahva poolt.»

Hinsberg tõi siiski mõne näite kodanikualgatusest, mis on seadusloome protsessiga otsesemalt seotud. Üks selline on praegu riigikogus vastamisel olev Gerd Tarandi idee muuta riigikogu kodu- ja töökorra seadust, et kodanikele tekiks eelnõu esitamise õigus.

Teine näide on Hinsbergi sõnul Gea Radiku ettepanek seadustada asendusemadus, millega sotsiaalministeerium on tasapisi tegelema hakanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles