USA uueks suursaadikuks Eestis saab Stanley Davis Phillips

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uus suursaadik Eestis on Stanley Davis Phillips.
USA uus suursaadik Eestis on Stanley Davis Phillips. Foto: US embassy

Ameerika Ühendriikide järgmiseks suursaadikuks Eestis saab Stanley Davis (Dave) Phillips.  

USA välisminister Condoleezza Rice vannutas Phillipsi ametisse eile Washingtonis, edastas Ühendriikide saatkond. USA senati täiskogu oli tema kandidatuuri kiitnud heaks juba 7. märtsil.

Diplomaatilise protokolli järgi omistatakse Phillipsile suursaadiku tiitel pärast volikirjade üleandmist Eesti Vabariigi valitsusele.

Alles siis saab ta hakata täitma oma töökohustusi USA erakorralise ja täievolilise suursaadikuna Eestis.  

Esialgsete plaanide kohaselt saabub ametisse astuv suursaadik Tallinnasse aprilli lõpul ja esitab oma volikirjad president Toomas Hendrik Ilvesele mais.  

Ametisse astuv suursaadik Phillips on õppinud Choate Rosemary Halli eragümnaasiumis Wallingfordis Connecticuti osariigis ja Põhja-Carolina Ülikoolis.

Ärimehe, ühiskonna arvamusliidri ja Põhja-Carolina endise riigiametnikuna on tal USA president George W. Bushi Eestis esindama hakates ette näidata rikkalik kogemuste pagas.

Dave Phillips on olnud Phillips Industries, Inc. juhatuse esimees ja tegevdirektor, samuti on ta kuulunud ettevõtte Market Square Partnership osanike hulka, edastas USA saatkond. 

Enam kui 30 aasta jooksul on ta rahastanud ettevõtlust Ameerikas, toetanud näituseruumide ehitamist Rahvusvahelise Mööblilaada tarbeks ning tegelenud tekstiili tootmisega.

Oma koduosariigis Põhja-Carolinas on ametisse astuv suursaadik Phillips töötanud näiteks osariigi kaubandusministrina, samuti Põhja- Carolina transpordivalitsuse nõukogus ja  sealse Majandusarenguameti juhatuse esimehena.

Keskkooliõpilasena oli ta 1961. aastal üks esimestest vahetusõpilastest, kes osales Ameerika Ühendriikide ja Nõukogude Liidu õpilasvahetus programmis ja õppis Moskva Riiklikus Ülikoolis.

Ta on reisinud läbi Venemaa, Ukraina, Georgia ja Poola, hiljuti juhtis ta visiiti Indiasse kohtudes Dalai Lamaga. Ta on pühendanud palju aega ja energiat hariduse, meditsiini ja mitmete teiste alade toetamiseks Duke Ülikoolis, Wake Foresti ülikooli kliinikumis ning Smithsoni instituudis.

1999. aastal oli ta Põhja-Carolinas toimunud Eriolümpiamängude komitee esimees ja koordineeris 150 riigist saabunud üle 10 000 atleedi ja treeneri osalemist ning enam kui 36 000 vabatahtliku tööd.

USA saatkonna teatel on Dave Phillipsil ja tema abikaasal Kayl neli täiskasvanud tütart: Lil, Kate, Bo ja Lucy.

USA eelmine suursaadik Eestis oli Aldona Wos, kelle volitused lõppesid 2006. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles