Pronksmehe äraviimise ajakava jäi saladuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene jalgpallimeeskonna fännid tähistasid Eesti rahvuskoondise alistamist Tõnismäe pronkssõduri juures.
Vene jalgpallimeeskonna fännid tähistasid Eesti rahvuskoondise alistamist Tõnismäe pronkssõduri juures. Foto: Toomas Huik

Valitsuse esindajad ei avalda rahvustevaheliste pingete üleskruvimise kartuses infot Tõnismäele sängitatud sõjameeste ümbermatmise ja pronkssõdurina tuntud hauatähise üleviimise ajakava kohta.

Eile arutas Tõnismäele maetud Nõukogude sõjameeste ümbermatmist ja teisaldamist puudutavaid küsimusi valitsuse julgeolukomisjon, kuhu peaministri kõrval kuuluvad veel sise-, kaitse-, välis-, justiits- ja rahandusminister. Kolme ja poole tunniseks veninud arutelu järel teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo lakooniliselt, et kõik julgeolekukomisjonis arutatud teemad kuuluvad riigisaladuse alla ning neid ei kommenteerita.

Ümbermatmise korraldamise eest vastutava kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul tuvastatakse hauad ja sõdurid maetakse ümber sõjahaudade kaitse seaduse järgi. Kuigi kaitseministeerium on Tallinna linnavalitsusele saadetud kirjas teatanud kavatsusest alustada väljakaevamisi Tõnismäel juba aprillikuus, ei saa Aaviksoo sõnul seda siiski veel kindlalt väita.

Kaitseväe kalmistule

Küll aga on tema sõnul enam-vähem kindel, et säilmete uueks asukohaks saab Tallinna kaitseväe kalmistu. «Sellise ettepaneku tegi sõjahaudade komisjon veel eelmise kaitseministri ajal ja teisi ettepanekuid laekunud pole,» märkis Aaviksoo.

Kas pärast ümbermatmist toimetatakse kaitseväe kalmistule ka massiivne pronkssõduri monument või leitakse koostöös arhitektidega hauatähisele mõni uus lahendus, on Aaviksoo sõnul veel otsustamata. «Selle küsimuse lahendus sõltub asjade käigust, ärme tormame sündmustest ette,» ütles ta.

Kaitseminister avaldas lootust, et valitsus suudab seekord vältida pingeid ja probleeme

9. mail, mil tõenäoliselt rahvakogunemisi toimub. Kas selleks ajaks on Tõnismäe monumendile tugev plank ümber ehitatud ja ümbermatmis- või teisaldamistööd alanud, Aaviksoo täpsustada ei soovinud.

Siseminister Jüri Pihli väitel pole ka temal infot, kas 9. maiks on tööd Tõnismäel alanud või mitte, kuid politsei tagab monumendi ümbruses avaliku korra igal juhul.

«Politsei tegutseb 9. mail kujuneva olukorra järgi ja püüab seda teha võimalikult väikeste piirangutega,» kinnitas ta.

Kohus otsuse teinud

Halduskohus lükkas eile teist korda tagasi keskerakondliku Tallinna linnavalitsuse taotluse keelata väljakaevamised Tõnismäel. Linnavalitsuse kaebuse kohaselt tooksid kaevamised pronkssõduri juures kaasa pöördumatuid tagajärgi nii linnale kui ka riigile, rikuksid rahvusvahelisi suhteid ning oleksid kohatud ja provokatiivsed.

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhi Madis Mikko sõnul ei ole linnavalitsuse seisukohtadel Tõnismäel kavandatud tegevuste suhtes mingit mõju, sest seaduse järgi ei vaja ministeerium säilmete ümbermatmisel kohaliku omavalitsuse nõusolekut. «Ka kohus on oma otsuse teinud,» nentis ta.

Mikko lisas, et kaitseministeerium on teavitanud linnavalitsust plaanist alustada Tõnismäele maetute tuvastamist ning seda tehakse nii kiiresti kui võimalik.

Sündmuste käik

• 9. märts – sõjahaudade komisjon leidis, et praeguses asukohas pole Tõnismäele maetute hauarahu tagatud ning selle tagamiseks tuleks säilmed ümber paigutada Tallinna kaitseväe kalmistule. Kaitseminister Jürgen Ligi sõnul on ümbermatmiseks vajalike tegevuste planeerimine alanud.

• 30. märts – Isamaa ja Res Publica Liidu kaitseministrikandidaat Jaak Aaviksoo kinnitas, et uus valitsus jätkab ettevalmistusi pronkssõduri teisaldamiseks ning see võiks toimuda mais. Kaitseväe kalmistul mõõdistakse hauatähise uut asukohta.

• 3. aprill – kaitseminister Jürgen Ligi teatas Tallinna linnavalitsusele, et ministeerium kavatseb hakata Tõnismäel sõjahaudade väljakaevamist ette valmistama aprillikuu jooksul.

• 9. aprill – Tallinna linn esitas halduskohtule kaebuse, taotledes kaitseministri kavandatavate toimingute õiguspärasuse tuvastamist. Samuti taotles Tallinna linn Tõnismäel kavandatavate tegevuste keelamist kuni kohtuotsuse jõustumiseni. Kohus lükkas õiguskaitse taotluse tagasi.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles