Pronkssõduri ümbrus piiratakse kaevamiste ajaks aiaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnismäe pronkssõdur 25. märtsil 2007
Tõnismäe pronkssõdur 25. märtsil 2007 Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Jaak Aaviksoo teatas täna ajakirjanikele, et Tõnismäel lähiajal algavate kaevamis- ja tuvastamistööde ajaks piiratakse pronkssõduri ümbrus aiaga.

Samas ei soovinud Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv minister veel öelda, millal tööd täpselt algavad. «Ärgem rutakem sündmustest ette,» ütles ta.



Aaviksoo sõnul kohtub ta neljapäeval Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja muinsuskaitseameti esindajatega ning ta avaldas lootust, et kohtumiste tulemusena leitakse mõistlik ajakava.



«Vaevalt, et me tahaksime veel ühe aasta rääkida selle probleemi lahendamisest,» ütles ta.



Kaitseministri sõnul saab avalikkusel olema ligipääs kinnistule, kuid ta lisas, et päris kindlasti tuleb sinna piirdeaed üles panna ning provokatsioonide vältimiseks liikumisrežiimi piirata.



Samuti ei soovinud Aaviksoo vastata küsimusele, kas töödega on alustatud 8. või 9. maiks. «Olulisem kui see, kas seal on aed või mitte, on see, et seal oleks tagatud avalik kord,» ütles ta.



Vastates küsimusele pronkssõduri kohta, sõnas Aaviksoo, et tegemist on hauatähisega ning selle saatus sõltub väljakaevamise tulemustest.



Kaitseminister märkis, et säilmete tuvastamine on keerukas protseduur. Ta kinnitas, et arvesse võetakse ka Tõnismäele maetute perekondade seisukohti.



Aaviksoo teatas kolmapäeval Tallinna linnavalitsusele ja muinsuskaitseametile, et võttis vastavalt sõjahaudade kaitse seadusele vastu käskkirja, mille kohaselt alustatakse Tallinnas Kaarli puiestee 13 asuval kinnistul väljakaevamis- ja tuvastamistöödega.



Sõjahaudade kaitse seaduse kohaselt teavitatakse ümbermatmiseks vajalikest töödest kinnistu omanikku vähemalt seitse päeva ette, seega ei alga töö enne järgmist nädalat.



Minister viitas käskkirjas sõjahaudade komisjoni märtsikuisele soovitusele Tõnismäel asuvad säilmed ümber matta.



Sõjahaudade komisjoni esimees Mati Raidma ütles BNS-ile, et komisjoni hinnangul pole hauarahu praeguses asukohas tagatud ning selle tagamiseks tuleks pronkssõduri lähistel asuvad säilmed ümber paigutada Tallinnas Filtri teel asuvale kaitseväe kalmistule.



Põhja prefektuuri pressiesindaja ütles BNS-ile, et politsei jälgib olukorda pronkssõduri ümber ning otsused tehakse vastavalt vajadusele.



«Oleme valmis tagama avalikku korda,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles