Äärmuslaste aktsioonide tagant paistab Vene diplomaatide vari

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 22. juunil avaldasid Konstitusioonipartei liider Andrei Zarenkov (vasakult esimene) ning Öise Vahtkonna juht Dmitri Linter (vasakult teine) koos mõttekaaslastega Toompeal meelt peaminister Andrus Ansipi vastu.
Mullu 22. juunil avaldasid Konstitusioonipartei liider Andrei Zarenkov (vasakult esimene) ning Öise Vahtkonna juht Dmitri Linter (vasakult teine) koos mõttekaaslastega Toompeal meelt peaminister Andrus Ansipi vastu. Foto: Peeter Langovits

Vene diplomaatide ja äärmuslastest pronkssõduri kaitsjate sagenenud kohtumised on poliitikute ja jõuametnike väitel märk, et Venemaa kasutab siinseid aktiviste 9. mai eel oma kahurilihana.

Hea näite sellest, kuidas Eestis töötavad Vene diplomaadid on pronkssõduri kaitsjad oma poliitvankri ette rakendanud, tõi eile Postimeest nõustanud poliitik 18. aprillist. Tol õhtul avaldas BNS uudise, kus üks Tõnismäe ausamba aktiivsemaid kaitsjaid, Konstitutsioonipartei liider Andrei Zarenkov teatas, et tahab saata sõjaväeosadesse oma agitaatoreid.

Zarenkov teatas uudisteagentuurile, et kuivõrd otsuse alustada Tõnismäel väljakaevamisi langetas kaitseminister, otsustas partei juhatus samal, 18. aprilli õhtul luua vabatahtlikest agitaatorite rühmi, kelle ülesandeks on selgitada sõduritele, et armee sekkumine konflikti korral on lubamatu.

Kahtlased kohtumised

Poliitiku sõnul on küsitav, kellega koos Zarenkov tegelikult otsustas agitaatoreid kasarmutesse saata, sest vaid tund enne uudise avaldamist BNSis kohtus mees Vene saatkonna esimese sekretäri Vadim Vassiljeviga.

«Zarenkovi ja üht Vene saatkonna tähtsat diplomaati nähti tol õhtul kohtumas Õismäe külje all Harku järve ääres asuvas Alesja baaris,» väitis sisejulgeoleku küsimustega kursis olev poliitik Postimehele. «Kohe üldse ei taha uskuda, et mehed baaris üksnes viimase aja täbarast ilmast rääkisid, ajal kui Zarenkovil oli veidi aega hiljem tarvis kiiresti oma partei «tähtsast otsusest» avalikkusele teada anda.»

Ent Zarenkovi ja Vassiljevi «kohvipaus», mis pole piirdunud väidetavalt vaid ühe korraga Harku järve äärses baaris, ei ole ainsad silma jäänud kohtumised Vene diplomaatide ja Eesti äärmuslaste vahel.

Väidetavalt on viimase paari kuu jooksul mitmel korral käinud Tallinna botaanikaaias rohelust ja kevadist ilu nautimas Vene saatkonna vanemnõunik Sergei Overtšenko ning Öise Vahtkonna juht Dmitri Linter.

«Meeste ühised jalutuskäigud looduses on ulatunud tunnist pooleteiseni,» väitis eile Postimehele üks riigiametnik.

Vastuluure ja põhiseadusliku korra kaitsega tegelev kaitsepolitsei ei teinud üllatuslikult eile saladustki, et on sellistest kohtumistest Vene saatkonna diplomaatide ja Eesti äärmuslaste vahel täiesti teadlik. «Võin ametlikult väita, et oleme neist teadlikud juba pikemat aega,» lisas kaitsepolitsei komissar Martin Arpo.

Arpo sõnul näitab sääraste kohtumiste avalikkuse ette jõudmine eelkõige ilmekalt seda, kui hooletult ja hoolimatult käituvad Vene saatkonna diplomaadid oma Eestis tegutsevate koostööpartneritega.

«Teisalt annavad need kohtumised tunnistust sellest, et Venemaa on sama hästi kui tunnistanud Zarenkovi ja Linteri Eestis oma kahurilihaks,» selgitas Arpo selliste kohtumiste põhjuseid ja tagamaid.

«Kasutades kohalikke äärmuslasi, üritab Venemaa oma siinse diplomaatilise korpusega mõjutada ja destabiliseerida Eesti sisepoliitikat ning samuti võimendada Eestis viibivate üksikute äärmuslaste rolli ja võimu, justkui esindaks nood valdava osa ühiskonna arvamust,» lisas Arpo.

Välisministeeriumi kantsler Matti Maasikas nimetas Vene diplomaatide tegevust eile otsekoheselt sobimatuks. «See ei ole kooskõlas hea diplomaatilise tavaga ja me peame seda väga kahetsusväärseks,» nentis Maasikas.

Vene luure tegutseb

Enne edasisi samme plaanib välisministeerium Maasika väitel kahe diplomaadi tegevuse kohta aru pärida Vene suursaadikult Nikolai Uspenskilt.

Samas ei soovinud kantsler spekuleerida, kas Eesti võib Venemaale viimasel ajal toimunu tõttu saata diplomaatilise noodi või kuulutada kaks diplomaati persona non grata’ks.

Riigikogu parimaid Venemaa-asjatundjaid Marko Mihkelson nentis, et diplomaatide tegevuse tagant kumab kellegi soov korraldada Eestis provokatsioone.

«Pole välistatud, et ka eelmise aasta 9. mai sündmustele eelnesid seesugused kohtumised või läbirääkimised,» ütles Mihkelson.

Tema sõnul on Vene luure viimastel aastatel aktiviseerinud oma tegevust mitte ainult Eestis, vaid ka paljudes teistes riikides. «Kindlasti on teatud jõudude huvides tekitada siseprobleeme,» sõnas ta.

Konstitutsioonipartei liider Andrei Zarenkov nimetas väiteid, et kohtumiste eesmärgiks on diplomaatide soov mõjutada pronkssõduri kaitsjaid Venemaa poliitikat Eestis ajama, naeruväärseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles