Vene noori palgatakse Tõnismäele valvama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene noorteliikumine Naši protesteeris jaanuaris Moskvas pronkssõduri eemaldamise vastu Teise maailmasõja aegseid sõdurimundreid kandes. Eestis elavate vene noorte seas viimastel päevadel levinud SMS soovitab tulla Tõnismäele valvama erimundris ja pakub tasuks 80 krooni tunnis.
Vene noorteliikumine Naši protesteeris jaanuaris Moskvas pronkssõduri eemaldamise vastu Teise maailmasõja aegseid sõdurimundreid kandes. Eestis elavate vene noorte seas viimastel päevadel levinud SMS soovitab tulla Tõnismäele valvama erimundris ja pakub tasuks 80 krooni tunnis. Foto: AFP / Scanpix

Üks pronkssõduri äraviimist vastustavatest aktivistidest saadab telefoni teel laiali sms-e, milles kutsutakse noori alates tänasest seisma pronkssõduri juures eririietuses valves, lubades selle eest maksta 80 krooni tunnis.

Kuigi avaliku arvamuse uuringute järgi on suurem osa Eesti venekeelsest elanikkonnast Tõnismäe pronkssõduri eemaldamise vastu, on Tõnismäel näha vaid väheseid, kes sooviksid ka tegelikult ausamba juures auvalves seista.

Selle tunnistuseks on viimastel päevadel vene noorte seas leviv sms, mida üks murelik vene rahvusest tundmatuks jääda sooviv noormees ka Postimehe toimetusele näitas.

«Kas sa oled valmis seisma valves sõduri juures 26. kuupäevast 2-3 tundi ööpäevas erivormis. Lisaküsimused ja soovitused sellel numbril. Seismine, kordan, pole tasuta. 80 krooni tunnis,» seisab sms-is, mille on laiali saatnud vene noorteaktivist Mark Sirõk.

Sirõk kuulub paar aastat tegutsenud noorteorganisatsiooni Zdjes (Siin), mida on seostatud ka Venemaal tegutseva Putini-meelse organisatsiooniga Naši, mis on Moskvas korraldanud meeleavaldusi, kus protestitakse Tõnismäe pronkssõduri äraviimise ning «Eestis levivate fašismi-ilmingute» vastu.

Eitab kõike

Just Naši soovis Eestisse saata oma aktiviste, kes lubasid pronkssõduri juures sisse võtta auvalve, kandes Teise maailmasõja aegseid Nõukogude sõdurite mundreid.

Sirõk ise vastas küsimustele sms-ide ja rahapakkumiste kohta vaid: «Ei ole kuulnud, ma ei tea sellest midagi.»

Eile päeval oli pronkssõduri juures pidevalt vaid paar-kolmkümmend inimest, kes seal vaikselt seisid ning ausamba jalamile lilli viisid.

Ilmselt kerkib lähipäevil Tõnismäe haljasala ümber aed ning suur telk, mis katab ära ka pronksist samba. Telgi varjus hakkab väljakaevamisi tegema arheoloogiafirma AGU EMS, mille juht Villu Kadakas ei soovinud eile eelseisvate tööde kohta midagi täpsemalt rääkida.

Ka kaitseminister Jaak Aaviksoo jäi eile väljakaevamiste tähtaegadest rääkides väga napisõnaliseks.

Keeruline tuvastamine

«Väljakaevamistööd on põhimõtteliselt otsustatud ja need algavad sobival ajal. See on seotud tehnoloogiliste kooskõlastuste ja lubadega ning võimalike provokatsioonidega,» ütles Aaviksoo.

«See ala on mõistlik telgiga katta nii soovimatute ja provokatiivsete pilkude kui ka kaitseks ilma eest,» lisas ta.

Peaminister Andrus Ansip ütles eile venekeelsele Raadio-4-le antud intervjuus, et esialgsetel andmetel kestavad kaevetööd Tõnismäel vähemalt paar nädalat, mistõttu on pronkssõdur seal ka 9. mail.

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko sõnul hakkavad Tõnismäelt leitud säilmeid identifitseerima kriminalistikaeksperdid.

Seejuures teeb säilmete tuvastamise veelgi keerukamaks asjaolu, et 60 aasta eest puudusid praktiliselt igasugused hambakaardid, mille alusel tänapäeval surnuid tihti tuvastatakse.

«Tuvastamiseks oli Nõukogude sõduritele 3-4 cm pikad kapslid, mille sees oli paber nende isikuandmetega. Samas me ei tea, kui paljudele sõduritele neid jagati ja kas neid ka hauda kaasa pandi,» selgitas Mikko.

Seetõttu võetakse kõikidelt Tõnismäelt leitavatelt surnutelt DNA-proovid, mida saab vajadusel võrrelda ka võimalike elusolevate lähisugulaste DNA-proovidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles