Venelased süüdistavad valitsust vandalismis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pronkssõduri kaitsjad süüdistavad ööl vastu reedet juhtunus valitsust ning väidavad, et pronkssõdur on lõhutud ja punaväelaste luud juba välja kaevatud.

Liikumine Öine Vahtkond teatas Postimehele edastatud pöördumises, et nõuab Eesti valitsuse tagasiastumist. Öise Vahtkonna väitel leidsid vandalismiaktid aset, sest võimud provotseerisid oma mõtlematu poliitika ja politseinike ebaprofessionaalse käitumisega meeleavaldajaid. Nende sõnul sai tänavail toimepandud barbaarsusest valitsuse vandalismi peegelpilt.

Konstitutsioonierakonna liider Andrei Zarenkov lausus samuti, et suhtub pronkssõduri eemaldamisse kui vandalismiakti, mis peaks Eesti-suguses demokraatlikus riigis olema keelatud.

«See on nagu Afganistanis Bamiani kujude hävitamine,» ütles Zarenkov. «Sama toimus nüüd Eestis.»

Karja reaktsioon

Zarenkovi arvates on pronkssõdur ära lõhutud ning ka Tõnismäele maetud punasõdurite luud välja kaevatud ja kuhugi minema visatud. Valitsuse lubadust kuju uuesti ühes tükis üles panna Zarenkov oma sõnul ei usu.

Ta ei välistanud, et laamendajate seas oli provokaatoreid, kes õhutasid poode röövima. Samas kinnitas Zarenkov, et pole midagi kuulnud juttudest, nagu oleks rahvusraamatukogu juures antud rahvale kastide kaupa viina. Zarenkovi sõnul polnud neljapäeva õhtul Tõnismäel ei teda ega ainsatki ta parteikaaslast.

Zarenkovi väitel on märatsemine linnas karja reaktsioon toimunule. Lisaks venelastele oli tema sõnul märatsejate seas kolmandiku jagu eestlasi.

Võib minna hullemaks

Öise Vahtkonna üks juhte Dmitri Klenski selgitas venelaste viha aga sellega, et neil läheb Eestis eestlastest kehvemini. «Nii nagu laulva revolutsiooni ajal tõusid eestlased üles oma kehvema staatuse vastu, samamoodi prahvatas neljapäeval venelaste vimm,» lausus Klenski.

Olukord võib Zarenkovi hinnangul minna veelgi hullemaks, sest valitsus pole valmis dialoogiks venekeelse kogukonnaga, vaid langetab kõik otsused kellegagi rääkimata. Asjade parandamiseks tuleks tema arvates rääkida venekeelse kogukonna liidrite ja noorteliikumiste juhtidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles