Poolas kutsutakse üles punamonumente eemaldama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.act.nato.int

Poola Katõni veretöö ohvrite komitee tunnustas Eesti valitsuse otsust eemaldada Tallinna kesklinnast pronkssõduri monument ning kutsus üles sama tegema ka Poolas asuvate Nõukogude-aegsete mälestusmärkidega.

Poola Katõni Komitee teatel kannatas Poola sarnaselt Eestile Nõukogude okupatsiooni all ning Nõukogude monumendid on alati olnud orjuse, valede ja Vene šovinismi sümboliteks, teatas RIA Novosti.

«Katõni komitee on solidaarne Eesti valitsusega ja kiidab heaks otsuse Nõukogude monumendi eemaldamise kohta. Me oleme nördinud Venemaa ametlike teadete peale, milles ähvardatakse katkestada Eestiga diplomaatilised suhted,» teatas komitee.

Komitee avaldas hämmastust ka selle üle, et igal aastal kasutatakse miljoneid zlotte Poola maksumaksja raha selleks, et hoida korras umbes 2000 Poolas asuvat Nõukogude monumenti.

Katõni komitee esindab inimesi, kelle omaksed tapeti 1940. aastal Katõnis ja veel paaris kohas Nõukogude julgeolekuorganite poolt.

Kokku hukkas NKVD 1940. aasta kevadel umbes 20 000 Poola ohvitseri ja haritlast, kes langesid vangi 1939. aasta sügisel, kui Nõukogude Liit koos Saksamaaga Poolale kallale tungis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles