Paet: ööga muutus olukord saatkonna juures hullemaks

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peamiselt noored täna öösel Moskvas Eesti saatkonna ees meelt avaldamas.
Peamiselt noored täna öösel Moskvas Eesti saatkonna ees meelt avaldamas. Foto: AP / Scanpix

Välisminister Urmas Paet ütles ETV hommikusaates «Terevisioon», et olukord Eesti saatkonna juures Moskvas muutus ööga veel hullemaks.

Paeti sõnul on olukord Eesti saatkonna juures Moskvas läinud väga räigeks ja ka tänase ööga on seal läinud selgelt hullemaks.

«Seda, mis seal toimub, võiks nimetada psühhoterroriks,» märkis Paet.

Välisministri sõnul on umbes 600 inimest ebaseaduslikult kogunenud ümber Eesti saatkonna ning keegi sisuliselt saatkonda sisse ega välja ei pääse, mis tähendab seda, et alates tänasest on konsulaarosakond Eesti saatkonna juures suletud, kuna ei ole võimalik inimesi juurde saada.

See tähendab, et viisasid ei väljastata ja viisataotlusi vastu ei võeta.

Täna öösel suudeti politsei ja OMONi toetusel viia saatkonnast välja üks rase diplomaat koos alaealise lapsega, ütles Paet.

Kokkulepetest ja lubadustest, mida Vene välisminister lubas eelmisel nädala lõpul, et asukohariik tagab saatkonna julgeoleku, pole Paeti sõnul kinni peetud.

«Vastupidi, sinna on juurde tekkinud graffitit, saatkonda loobitakse kividega, nii et selles mõttes on olukord täna väga halb.»

Täna-homme on Venemaal puhkepäevad, kuid pärast seda soovib Eesti, et Euroopa Komisjon demaršiks Vene võimusid olukorra osas, mis täna on Eesti saatkonnas.

«Mis puudutab meie partnereid läänes, Euroopa Liidus, NATOs, siis seal on selge mõistmine, et tegemist on meie siseasjaga, kuhu teistel ei ole põhjust nina toppida. Nemad on meile ikkagi selgelt toetust avaldanud,» lisas Paet.

Välisminister loodab, et lõpuks võidab Venemaal suhetes Eestiga terve mõistus.

Venemaa noorteliikumised Noor Venemaa ja Naši ähvardasid eile Eesti saatkonna maha lõhkuda, kui pronkssõdurit Tõnismäele tagasi ei tooda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles