Noorteühendused on Moskva Eesti saatkonna blokeerinud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti saatkond Moskvas.
Eesti saatkond Moskvas. Foto: ITAR-TASS

Venemaa noorteühendused blokeerivad juba neljandat päeva Moskvas asuvat Eesti saatkonda, mistõttu on saatkonnatöötajatel võimatu hoonest lahkuda.

Eesti Moskva saatkonna kolmas sekretär Franek Persidski ütles BNSile, et mõlemad Eesti saatkonna juurde viivad tänavad on otstest piirdeaedadega tõkestatud ja nii Malõi Kislovski kui Kalašnõi tänava pool piiravad saatkonda sajad inimesed.

Suurem osa saatkonda tõkestavatest inimestest on noorteorganisatsioonide Naši (Omad) ja Molodaja Rossija (Noor Venemaa) liikmed. Hinnanguliselt on saatkonna ees pidevalt umbes 600 inimest.

«Miilits kontrollib olukorda vaid nii palju, et hoiab inimesi saatkonnahoonest paari meetri kaugusel,» lausus Persidski.

Möödunud ööl loopisid inimesed saatkonda kividega ja värviga. Saatkonna seinale on soditud loosungeid, näiteks «Jõudsime Berliini, jõuame ka Tallinnasse» ja muud sarnast. Saatkonna aknad on seni siiski püsinud terved.

Ööpäev läbi lasevad saatkonna ette kogunenud noorteorganisatsioonide liikmed valjuhäälditest muusikat. «Sealt tuleb sõjaväemuusikat, patriootlikke laule, popmuusikat ja kõike muud. Ainult klassikalist muusikat ei ole ma veel sealt kuulnud,» sõnas Persidski.

Saatkonna ette kogunenud noortel on olemas kõik vajalik, et seal 24 tundi ööpäevas kohal olla. Noortele on kohale toodud välikäimlad, töötab väliköök, kohale on veetud elektrivarustus, samuti on saatkonna ette püstitatud telgid, kus noorteühenduste liikmed vahetuste kaupa magavad.

Möödunud ööl õnnestus saatkonnast välja pääseda rasedal naisdiplomaadil koos lapsega. Tema lahkumist saatkonnast aitasid turvata ka miilits ja OMON.

Blokeeritud saatkonnas asub paarkümmend inimest, kellel on olemas piisav toiduvaru ja kõik muu eluks vajalik.

Persidski kinnitusel jätkub saatkonna töö, kuid konsulaarosakond on kujunenud olukorra tõttu suletud.

Venemaal viibivatel ning saatkonna abi vajavatel Eesti kodanikel soovitab Persidski võtta ühendust telefoni teel.

Ta märkis, et hoolimata Venemaa välisministri Sergei Lavrovi korduvatest lubadustest tagada Eesti saatkonna julgeolek, ei ole Venemaa võimud sellega hakkama saanud. Samuti ei ole kohalikud võimud ametlikult saatkonna teavitanud seal toimuvast meeleavaldusest.

President Toomas Hendrik Ilvese hinnangul on Eesti diplomaadid Moskva saatkonnas justkui pantvangis, riigipea soovitas saata riigikogu esindajad Moskvasse olukorraga tutvuma.

Ilves lisas, et teda hämmastab Vene korrakaitsejõudude ükskõikne pealtvaatamine, eriti seetõttu, et on ju alles hiljuti näha olnud, kui jõuliselt sealsed eriüksused meeleavaldajaid kohtlevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles