Soome peaminister arvustas Venemaa käitumist monumenditülis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Matti Vanhanen.
Soome peaminister Matti Vanhanen. Foto: AFP / Scanpix

Soome peaminister Matti Vanhanen arvustas tõsiselt Vene nõudmisi Eesti valitsuse tagasiastumisest ja leidis, et Soome ja Euroopa Liit peavad Eestit selliste nõudmiste vastu toetama.

«See ei kuulu rahvusvaheliste «lauakommete» hulka, et poliitikud nõuavad teises riigis demokraatliku valitsuse tagasiastumist, see lihtsalt ei kõlba kuhugi,» ütles Vanhanen Soome televisiooni Yle uudistele.

Vanhaneni sõnul ei ole riigiduuma saadikute Eesti-visiidi aeg valitud just sobilik.

«Selliste rahutuste puhul on väga tähtis, et välisriigid asjasse ei puutuks,» ütles ta. «See puudutab ka Venemaad.»

Vanhaneni sõnul otsustab Eesti ise, mida ta oma mälestusmärkidega teeb. Ka rahutuste leevendamine on Eesti siseasi, rõhutas ta.

Soome valitsuse Eesti-poliitikas ei tohiks midagi olla ebaselget, märkis Vanhanen. «Seisukoht on selge: Eesti on suveräänne riik ja tal on õigus need asjad ise korda ajada. Meie ühenduse liikmetena toetame seda iseseisva riigi õigust.»

Soome peaminister märkis, et seda seisukohta väljendas ka Soome esimene avaldus, mille kohaselt välisriikidel pole õigust sekkuda. Ta täpsustas, et see tähendas, et ei Soomel ega ka teistel välisriikidel pole õigust sekkuda.

«Meil tuleb loota, et Eesti tuleb ise toime. Kuid on selge, et kui Eesti suunas hakatakse survet avaldama, nagu see duuma avaldus valitsuse tagasiastumisest, on loomulik, et sellise asja korral tuleb Soomel ja kõigil teistel EL-i riikidel näidata solidaarsust ja tuge Eestile,» rääkis Vanhanen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles