Riigiduuma esindajate hinnangul on pronkssõdurit tükkideks lõigatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur oma uues asukohas.
Pronkssõdur oma uues asukohas. Foto: Raigo Pajula

Venemaa riigiduuma delegatsiooni liikmed külastasid täna hommikul kaitseväe kalmistul pronkssõdurit ning panid kuju juurde väikese pärja ja mõned lilled.

Samas leidsid riigiduuma esindajad, et kuju on kindlasti lahti monteeritud ja pärast tagasi kokku pandud – seda rääkisid nad Venemaa ajakirjanikele, edastas sündmuskohal olnud Postimehe fotograaf.

Välisministeeriumi pressiesindaja kinnitas Postimees Online’ile, et pronkssõdur on alati olnud ühes tükis ja seda pole mitmeks tükiks saetud. Ka kaitseministeerium lükkas kategooriliselt ümber väited, et pronkssõdurit oleks tükeldatud või ükskõik millisel muul moel vigastatud.

«Kujul olevad jooned on pronksivalu tehnoloogiast ja pärit ajast, kui pronkskuju aastaid tagasi loodi (1947. aastal - toim.),» sõnas kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko.

Skulptor Tiiu Kirsipuu sõnul pole paaritonnise kuju transportimiseks vaja seda tükkideks saagida, pealegi tähendaks kuju uuesti kokkukeevitamine suurt tööd.

Skulptori sõnul on kujul näha ilmselt vanad keevitusjäljed, kuna nii suur kuju ei valmistata ühest tükist.

Jutt, et kuju võib olla tükkideks saetud ja siis uuesti kokku pandud, on skulptori sõnul absurd.

«Selleks ei ole mingit loogilist vajadust. Paaritonnist asja ei ole mingi probleem tõsta,» ütles Kirsipuu.

Riigiduuma esindajad külastasid Postimehe fotograafi sõnul ka patriarh Aleksius II vanemate hauda.

Pärast kalmistu külastamist sõitsid riigiduuma esindajad üllatusvisiidile sadamasse, kus nad üritasid külastada ruume, milles hoiti kinni Tallinna tänaval mässanuid. Samuti külastati tualettruumi, et uurida, kas kuskil on vereplekke – plekke aga ei leitud. Nüüd vestlevad Venemaa riigiduuma esindajad sadama töötajatega.

Kuhu riigiduuma esindajad edasi suunduvad, pole täpselt teada. Postimehe andmetel suundus delegatsioon kesklinna, et seal kohvi juua ja ringi vaadata, sest mitmed delegatsiooni liikmed pole varem Tallinnas viibinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles