Õiguskantsler Allar Jõks kohtus Vene riigiduuma delegatsiooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Allar Jõks
Õiguskantsler Allar Jõks Foto: Peeter Langovits

Õiguskantsler Allar Jõks võttis 1. mail oma kantseleis vastu Venemaa riigiduuma delegatsiooni.

Jõks kinnitas riigiduuma saadikutele, et kontrollkäigu ajal ei esitatud talle ühtegi kaebust inimõiguste rikkumisest. Õiguskantsler palus esitada konkreetsed andmed kõigi rikkumiste kohta objektiivse menetluse läbiviimiseks.

Jõks tutvustas lühidalt Eesti õiguskantsleri kui sõltumatu põhiseaduslikkuse järelevalvaja ülesandeid ning selgitas, et õiguskantsleril on ligipääs kõigile kohtadele, kus isikuid kinni peetakse.

Jõks selgitas riigiduuma delegatsiooni juhi Nikolai Kovaljovi küsimustele vastates, kuidas viib õiguskantsler läbi menetlusi ning millised on tema hoovad õigusrikkumistele reageerida.

Vene delegatsiooni esindajad tundsid huvi, kas õiguskantsler on kohtunud Öise Vahtkonna esindaja Dmitri Linteriga ning millistes tingimustes teda on hoitud.

«Olin oma 29. aprilli kontrollkäigul Linteri kambris, vestlesin temaga vene keeles ning küsisin, kas tal on kaebusi, kuna olin saanud infot kahtluste kohta tema tervislikust seisukorrast. Linter oli samasuguses kambris kui kõik teised ning ta ei esitanud mulle mitte mingeid kaebusi tema kinnipidamise tingimuste ega ülemäärase jõu kasutamise kohta,» selgitas Allar Jõks

Vene delegatsioon tõi oma põhilise murena välja kinnipidamistingimused Tallinna sadama terminaalis, kus olevat 12-15-aastasi noorukeid ja vanureid hoitud selja taha kinnipandud kätega ning pekstud.

Delegatsiooni liikmed väitsid neil olevat suulisi kinnitusi ning videomaterjali selle kohta.

Vene esindajate hinnangul oli tegemist Eesti uuema ajaloo kõige räigema inimõiguste rikkumisega. Vene delegatsioon palus õiguskantslerilt sõltumatut, objektiivset ja põhjalikku uurimist nimetatud inimõiguste rikkumiste osas.   

Jõks selgitas, et kindlasti ei tohi inimesi kirjeldatud ajutistes tingimustes kinni pidada pikaajaliselt, mitte üle 24 tunni. Kuid kuna inimesi peeti neis tingimustes lühiajaliselt, ei saa seda pidada õigusrikkumiseks.

«Kui teil on esitada mulle isikute nimed ja konkreetne informatsioon rikkumiste kohta, kus isikuid on ebainimlikult koheldud, siis kinnitan teile, et alustan täna menetlust. Ma saan alustada menetlust, kui mulle on isikute kaebused ja andmed teada,» ütles Jõks.

Õiguskantsler kinnitas, et viib menetluse läbi sõltumatult ja erapooletult ning allumata ükskõik millisest suunast tulevale survele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles