Moskvas rünnati Eesti suursaadikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suursaadik Moskvas Marina Kaljurand hakkab täitma ka Kasahstani suursaadiku ülesandeid.
Eesti suursaadik Moskvas Marina Kaljurand hakkab täitma ka Kasahstani suursaadiku ülesandeid. Foto: Peeter Langovits

Eesti suursaadik Moskvas Marina Kaljurand ning saatkonna töötajad sattusid täna pressikonverentsi eel rünnaku alla. Suursaadiku kinnitusel on kõik Eesti esindajad siiski terved. 

Välisministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste kinnitusel ründasid suursaadikut väljaande «Argumentõ i faktõ» toimetuses algama pidanud pressikonverentsi eel noorteühenduse Naši liikmed.

Kaljurand rääkis Eesti Raadio uudistele, et paar minutit enne pressikonverentsi algust ründasid Naši liikmed seda ruumi, kus Eesti saatkonna töötajad ja Eesti politseinikud viibisid. Politseinike ja Naši liikmete vahel läks rüselemiseks.

«Keegi minuni ei jõudnud, kõik on terved, puutumata, oli väga ebameeldiv intsident,» rääkis Kaljurand.

Esialgsetel andmetel lasid ründajad ka gaasi. Eesti Raadiole antud intervjuus ütles Kaljurand, et tema suunas gaasi siiski ei lastud, vaid turvamees kasutas gaasi enesekaitseks.

Vigastada suursaadik ega saatkonnatöötajad ei saanud.

Märatsevad noored ründasid ka «Argumentõ i faktõ» toimetuse ees seisvat suursaadiku autot ning sellelt rebiti jõhkralt Eesti lipp.

Riigi diplomaatilise esindaja füüsiline ründamine on enneolematu ja täiesti lubamatu tegu, mis nõuab viivitamatut tegutsemist rahvusvahelise üldsuse poolt, märgib välisministeerium.

«Juhtunu näitab väga selgelt, et Vene ametivõimud rikuvad jõhkralt Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni,» seisab ministeeriumi teates.

Mõni aeg pärast vahejuhtumit alustas Kaljurand siiski pressikonvernetsi.

Raadiojaama Ehho Moskvõ korrespondendi sõnul tungisid pressikonverentsi ruumi mitukümmend 16-19 aasta vanust aktivisti, kes karjusid «Fašism ei lähe läbi!».

Ria Novosti teatel kandsid osa neist noorteliikumise «Naši» punaseid jopesid. Ehho Moskvõ mainib ründajatena liikumise «Noor Venemaa» aktiviste.

Hoones kasutati seejärel pipragaasi ja vähemalt ühel inimesel tekkisid hingamisraskused ja talle anti mediinilist abi.

Lisaks teatas raadiojaam, et veidi varem piirasid meeleavaldajad Eesti saatkonna juures ümber Rootsi suursaadiku sõiduki. Autol lõhuti peegel, sellelt rebiti lipp ja saatkonna töötajaid üritati mitte lasta hoonesse siseneda.

Seejärel marssis mitmesajapealine piketeerijate kolonn mööda Moskva kesklinna tänavaid, miilitsatöötajaid nende lähedal näha polnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles