Eestit toetanud välisriigid pronkssõduri küsimuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis. Foto: Peeter Langovits

Seoses pronkssõduri tõttu tekkinud vastasseisuga Eesti ja Venemaa vahel on mitmed riigid ning ka Euroopa Liit ja NATO avaldanud Eesti riigile toetust, leides, et kogu toimuv on Eesti siseasi, millesse teistel riikidel ei ole õigust sekkuda.

USA Senat: USA Senat mõistis hukka vägivalla Eestis ja rünnakud Eesti saatkondadele ning väljendas solidaarsust Eesti valitsusele ja Eestile.
Artikkel: USA Senat mõistis hukka rünnakud Eesti vastu, 4. mai 2007

Euroopa Parlamendi väliskomisjon: Euroopa Parlamendi väliskomisjoni esimees Jacek Saryus-Wolski teatas oma tänases avalduses, et on Eestiga kui Euroopa Liidu liikmesriigiga sel keerulisel ajal solidaarne.
Artikkel: Europarlamendi väliskomisjon on Eestiga solidaarne, 4. mai 2007

Condoleezza Rice: Ameerika Ühendriikide riigisekretär Condoleezza Rice kinnitas neljapäevases telefonikõnes president Toomas Hendrik Ilvesele USA toetust Eestile ning tõsist muret Venemaa käitumise üle oma naaberriigi suhtes.
Artikkel: Condoleezza Rice: USA toetab Eestit, 3. mai 2007

USA: USA välisministeerium nõudis oma eile hilisõhtul tehtud ametlikus avalduses Venemaalt Eesti Moskva-saatkonna kaitsmist ning kinnitas, et pronkssõduri teisaldamine oli Eesti valitsuse pädevusse kuuluv riigi siseasi.
Artikkel: USA nõudis Moskvalt Eesti saatkonna kaitsmist, 2. mai 2007

ROOTSI: Rootsi Kuningriigi välisminister Carl Bildt märkis oma avalduses, et Tallinnas viimastel päevadel toimunud mässu ja vandalismi üle saab ainult kurbust tunda.

«Samas on see, mis toimub demokraatliku Eesti siseküsimus ning ma olen täiesti veendunud, et Eesti valitsus ja ametiasutused saavad selle käsitlemisega hakkama.»

Artikkel: Carl Bildt: toimuv on Eesti siseasi, 28. aprill 2007

EUROOPA LIIT: Euroopa Liidu välispoliitika koordinaator Javier Solana helistas president Toomas Hendrik Ilvesele ning ütles, et Euroopa Liit mõistab ja toetab Eestit.
Artikkel: Euroopa riikide liidrid toetavad Eestit, 30. aprill 2007

POOLA: Poola president Lech Kaczynski teatas oma telefonikõnes Eesti president Toomas Hendrik Ilvesele, et Poola on Eestiga solidaarne. «Poola mõistab ja toetab Eestit.»
Artikkel: Euroopa riikide liidrid toetavad Eestit, 30. aprill 2007

LÄTI: Läti poliitikud avaldavad Eestile toetust praeguses vastasseisus Venemaaga ning leiavad, et Tallinnas toimuv on Eesti siseasi.
Artikkel: Läti poliitikud toetavad Eestit, 1. mai 2007

SOOME: Soome peaminister Matti Vanhanen arvustas tõsiselt Vene nõudmisi Eesti valitsuse tagasiastumisest ja leidis, et Soome ja Euroopa Liit peavad Eestit selliste nõudmiste vastu toetama.
Artikkel: Soome peaminister arvustas Venemaa käitumist monumenditülis, 1. mai 2007

UKRAINA: Ukraina välisministeerium kinnitas, et peab Tallinnas asuva Vabastaja sõduri monumendi ümber toimuvat Eesti siseasjaks.
Artikkel: Ukraina välisministeerium peab pronkssõduri ümber juhtuvat Eesti siseasjaks, 27. aprill 2007

MAKEDOONIA: Makedoonia välisminister Antonio Milošoski avaldas Eestile täielikku toetust ja avaldas lootust, et Eesti Moskva saatkonna julgeolekuolukord paraneb.
Artikkel: Makedoonia avaldas Eestile toetust, 1. mai 2007

LEEDU: Leedu välisminister ütles telefonikõnes Eesti välisminister Urmas Paetile, et mõistab väga hästi Eesti valitsuse tegevust ning toetab kõiki valitsuse samme.
Artikkel: Leedu välimisminister avaldas Eestile toetust, 2. mai 2007

Leedu seim: Leedu seim võttis neljapäeval ühehäälselt vastu Eestit toetava avalduse.
Artikkel: Leedu seim võttis vastu Eestit toetava avalduse, 3. mai 2007

NATO: Eesti presidendile Toomas Hendrik Ilvesele helistas NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer, kes avaldas muret Eesti suunas tehtud ähvarduste pärast ning lubas alliansi igakülgset toetust. Scheffer kinnitas ka, et Teise maailmasõja hauatähise või monumendi ümberpaigutamine on Eesti siseasi.
Artikkel: NATO nõudis Venemaalt Eesti vastu suunatud aktsioonide lõpetamist, 3. mai 2007

USA: Ameerika Ühendriikide saatkond Eestis tegi ametliku avalduse, milles kinnitatakse, et pronkssõdurit puudutavad otsused on Eesti siseasi.
Artikkel: USA saatkond: Pronkssõduri üle otsustab Eesti valitsus, 2. mai 2007

GRUUSIA: Gruusia parlamendi esimees Nino Burjanadze avaldas Eestile igakülgset toetust, mõistes täielikult hukka Venemaa suutmatuse tõkestada rünnakud Eesti Moskva suursaatkonna ja suursaadiku vastu. «Nende rünnakutega rikutakse jämedalt diplomaatilist julgeolekut tagavat Viini konventsiooni,» rõhutas ta. Burjanadze lisas, et  Venemaa jätkuv sekkumine Eesti siseasjadesse rikub paljusid teisi rahvusvahelisi konventsioone ning Gruusia parlament kavatseb Eesti toetuseks võtta vastu avalduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles