Põder toetas Tõnismäele maetute ümbermatmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba kavandikonkursi žürii esimees Andres Põder.
Vabadussõja võidusamba kavandikonkursi žürii esimees Andres Põder. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder toetas täna erakorralise palvepäeva puhul tehtud avalduses Tõnismäele maetud sõjaohvrite ümbermatmist ja pronkssõduri teisaldamist.

Põderi sõnul oli kahtlemata õige otsus kaitsta hauarahu ja seetõttu II Maailmasõja käigus hukkunud Tõnismäelt kalmistule ümber matta ning teisaldada sinna ka okupatsiooni sümboliks ja poliitiliste provokatsioonide paigaks muutunud hauamonument

«Võimalik, et seda oleks saanud teha paremini. Ometi on meie ametkonnad ja korrakaitsjad tegutsenud selle nimel, et tagada meie ühiskonnas rahu ja seaduslikkus. Palvetagem, et neil jätkuks selleks tarkust ja jõudu ja et Jumal hoiaks ja varjaks neid ja meid kõiki,» ütles peapiiskop.

Peapiiskop Põder ütles, et tegemist on esimese korraga taasiseseisvumise järel, mil ta on välja kuulutanud erakorralise palvepäeva.

«Eestit on tabanud ränk vandalismilaine, sise- ja välismaised provokatsioonid ja rünnakud. Me ei saa ega tohi olla kõrvaltvaatajad. Selles olukorras on vaja palvetada kaine ja rahuliku meele pärast, aga ka meelekindluse ja rahu pärast, tõemeele ja väärikuse pärast,» ütles Põder.

Peapiiskopi sõnul jättis maailmasõda ja Nõukogude Liidu kuritegelik okupatsioon raskeid jälgi inimeste ja rahvaste hinge ning neist pole kerge vabaneda

«Palvetagem nende meie elanike ja noorte pärast, kes pole mõistnud minevikku ja toimunud muutusi, seda, mis oli Nõukogude Liidu tõeline pale ja et Eesti ei ole osa Venemaast. Nende eest, kes kannavad endas vägivalla hoolimatut, purustavat vaimu. Võitkem kuri ära heaga,» ütles Põder.

«Püüdkem olla neile toeks meie ühiste väärtuste leidmisel ja ühise Eesti ehitamisel. Aidakem neil mõista meie ajalugu ja vaadata tulevikku kui Eesti patrioodid. Tunnustagem neid, kes teevad igapäevast, vajalikku tööd meie rahva keskel lojaalsena Eesti riigile,» lisas peapiiskop.

Samas pole Põderi sõnul okupatsiooni väärastunud pärandist pääsenud ka paljud eestlased.

«Süvenenud on kahekeelsus ja küünilisus, hoolimatus ja enesearmastus. Allaheitlikult võeti omaks rahva moraali murdmiseks väevõimuga kultiveeritud ateism. Võiksime küsida, mitu eesti noort sajast teab täna kümmet käsku või Meie Isa palvet?» küsis peapiiskop.

«Kas on meil põhjust süüdistada nõukogulikus meeles üksnes mõne teise rahvuse esindajaid, kui me ka ise kannatame – olgugi omal moel – samade hädade all,» nentis Põder.  

Peapiiskopi hinnangul oleme me taasiseseisvuse ajal liialt keskendunud materiaalse heaolu saavutamisele, pingutustele asjade ja meelelahutuse nimel ning unustanud inimvaimu vajadused, sügavused ja igatsused, ka kaasinimese enda kõrval, rääkimata Jumalast, kes on iga tõelise rahu ja heaolu allikas.

«Palvetagem siis üheskoos südamest eesti rahva meeleparanduse ja usu pärast,» kutsus Põder üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles