Viik: küberrünnak suveräänse riigi vastu oli maailmas esmakordne

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IT-ekspert Linnar Viik
IT-ekspert Linnar Viik Foto: Peeter Langovits

Arvutivõrgud kuuluvad suveräänse riigi haldusalasse ning seega on küberrünnak Eesti vastu ajaloos esmakordne interneti vahendusel sooritatud rünnak ühe riigi vastu, ütles IT-ekspert Linnar Viik ETV hommikuprogrammis «Terevisioon».

«21. sajandil pole ühe suveräänse riigi haldusalaks mitte ainult maismaa, õhuruum, tema territoriaalveed, vaid suveräänse riigi lahutamatuks osaks on tema arvutivõrgud ja infosüsteem,» ütles Viik, vahendab ETV 24.

«See, mis on toimunud, on esmakordne rünne ühe suveräänse riigi vastu. Tulevikus, kui vaatame tagasi, mis 2007. aasta kevadel toimus, hakatakse rääkima tõenäoliselt, et see oli esimene kord maailmas, kui rünnati ühte riiki interneti avaruste kaudu,» lisas ta.

Viigi sõnul on küberkuritegevust puudutav rahvusvaheline seadus alles kujunemisjärgus.

Aastal 2001. kutsuti ellu Euroopa Nõukogu poolt küberkuritegevuse rahvusvaheline konventsioon ning Eesti on olnud üks esimesi riike maailmas, kes on selle konventsiooni alla kirjutanud, ratifitseerinud ja see on jõustunud, rääkis Viik.

«Maailmas on veel praegu 19 riiki, kes on selle konventsiooniga liitunud,» lisas ta.

IT-eksperdi sõnul on küll teada üldjoontes kust ja kuidas on rünnakud Eesti arvutivõrgu vastu on korraldatud, kuid konkreetseid isikuid ilmselt tabada ei õnnestu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles