Ministeerium: koolilõunat ei pea saama 12 krooni eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitoit.
Koolitoit. Foto: Sille Annuk

Haridusministeerium ei kavatse koolilõuna toetuse summat esialgu muuta, ehkki hiljutine küsitlus näitas, et Tallinna õpilased peavad koolitoitu ühekülgseks ja portse liiga väikesteks.

Haridusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva rõhutas, et riigilt omavalitsustele makstav koolilõuna toetus on mõeldud tõepoolest toetusena, et koolisöögi hind oleks lastevanematele taskukohane.

«Riik ei eelda, et koolilõuna maksumus ei tohi ületada 12 krooni,» sõnas Ladva Postimees.ee'le.

Kui koolilõuna hind kujuneb suuremaks kui riigi makstav 11,47 krooni, on omavalitsustel kaks võimalust: kas lisada riigi toetusele puudujääv osa ise või küsida lisa lapsevanematelt.

«Praeguse seisuga ei kavatse haridus- ja teadusministeerium toetust vähendada,» kinnitas samas Ladva, et majanduslikult raskel ajal siiski sealt kärpima ei hakata.

Samuti ei pea haridusministeerium õigeks kriitikat, et sellise raha eest ongi raske head sööki pakkuda. «Millist sööki ja millise hinnaga koolides pakutakse, sõltub väga palju toitlustajast, sest nii mitmedki firmad suudavad ka praegustes tingimustes pakkuda mitmekülgset ja maitsvat menüüd,» märkis pressiesindaja.

Aino Järvesoo fondi korraldatud küsitlusest Tallinna koolides selgus, et riigi kulul koolilõunat saavate laste meelest on portsud väikesed, liiga palju pakutakse suppe ja vähe juurvilju. Vaid veerandile küsitletud lastest meeldis koolitoidu juures kõik.

«Laste hinnangust täna pakutavale koolitoidule selgub, et riigieelarvest kaetud 12 krooni lõuna kohta ei luba pakkuda mitmekesist valikut salatit ja puuvilju,» kommenteeris Aino Järvesoo mälestusfondi juhatuse liige Liis Tappo-Treial.

Küsitlus viidi läbi septembri teisel nädalal 468 Tallinna 8-16-aastase ehk sel aastal tasuta sooja toitu saava õpilase seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles