Lang: Markovi kohta pole vettpidavaid tõendeid

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Aivar Pärtel/Scanpix

Justiitsminister Rein Lang selgitab küberrünnaku arhitekti Sergei Markovi nime kustutamist Schengeni viisaruumi mustast nimekirjast sellega, et tsiviliseeritud maades ei saa tõkestada inimese liikumist juhul, kui kuriteo kohta pole otseseid tõendeid.



Miks te kustutasite Schengeni mustast nimekirjast end Eesti-vastases küberrünnakus sisuliselt süüdi tunnistanud Sergei Markovi nime?


Sellepärast, et meil ei olnud mitte mingeid vettpidavaid tõendeid, et Markov oleks kurjategija. Täpselt selle pärast!



Üldiselt võib tsiviliseeritud maades tõkestada inimese riiki sissepääsu juhul, kui nad on toime pannud mingisuguse kuriteo. Antud juhul ei olnud meil selleks mitte mingeid tõendeid.



Ainsaks tõendiks oli vaid märtsikuine infotehnoloogiaalane videokonverents Moskva ja Washingtoni vahel, kus Markov teatas isiklikult ja otsesõnu, et tema nõunik korraldas küberrünnakud?


Jah. Täpselt nii oligi. Välisministeerium tegi taotluse kahe nime peale, et isegi mitte kaaluda, vaid kohe kustutada need isikud Schengeni mustast nimekirjast.



Nimelt on kaks nimekirja: Eestisse sissesõidu keelu oma ja kogu Schen­geni viisaruumi sissesõidu keelu oma.



Oma riigi puhul võime sissesõidukeelu kehtestada kõigile, kelle suhtes on kahtlusi, aga Schengeni puhul peavad olema väga selged tõendid, et tegemist on absoluutse õigusrikkujaga.



Teise mehe puhul oli väga selgelt näha, et ta ründas Kaljuranda (Marina Kaljurand, pronksöö sündmuste ajal rünnaku alla sattunud Eesti suursaadik Moskvas – toim), seda taotlust ma ei rahuldanud.



Eestisse sissepääsu keeld Markovil siis ikka on?


Minu teada küll.



Teine nimi oli Vassili Jakimenko?


Jah, oli küll. Välisministeerium pöördus kahe nimega. Markovi puhul oli esitatud venelastele ka õigusabipalve, aga sellele sisuliselt ei vastatud, sest mingit alust, et vend oleks kurjategija, ei olnud.



Kuna asi oli omandanud juba välispoliitilise dimensiooni, otsustasin, et Markov on nimekirjast väljavõetav. Jakimenko puhul avaldas välisministeerium lausa survet, et ta nimekirjast välja võtta, aga sellest ma keeldusin.  



Kas selliseid otsuseid ei peaks tegema kooskõlas kaitsepolitseiga?


Kaitsepolitsei oli minu otsuse vastu, aga neil ei olnud mingeid tõendeid! Oleks neil olnud tõendeid, siis oleks võinud edasi arutada, aga kui on lihtsalt arvamus, et tegemist on Eesti suhtes vaenuliku inimesega, siis sellest Schengenis ei piisa.



Justiitsministrina peate õigeks, et nii kaalukaid otsuseid langetab asendusminister?


Ega lõpmatuseni ei saa oodata. Kui välisministeerium kirjutab kirja, siis riik peab ju toimima. Oled sa asendusminister või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles