Venemaa: eestlased kaotasid 13. Tõnismäele maetu ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnismägi
Tõnismägi Foto: Peeter Langovits

Venemaa kahtlustab, et eestlased pole Tallinnas Tõnismäel ühishauast kõiki nõukogude sõdureid välja kaevanud, sest nimekiri väidab 13 maetu olemasolu, välja kaevati aga vaid 12 hukkunu säilmed. Eesti pool vaidleb kahtlustele vastu.

Eesti kaitseministeerium kinnitas, et väljakaevamised Tõnismäel viidi läbi väga hoolikalt. Kaitseministeeriumi ametnike hinnangul on võimalik, et sõjajärgse aja segadustes võis keegi hukkunute nimekirja juhuslikult lisada ka kapten Ivan Sõssojevi nime, kirjutas NEWSru.com .

Venemaa välisministeerium pole aga Eesti poole selgitustega nõus ja nõuab täiendavate väljakaevamiste tegemist.

«On täiesti välistatud, et väljakaevamiste käigus jäi ühishauda maetutest ühe säilmed lihtsalt märkamata,» rääkis täna uudisteagentuurile Interfax Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko.

«Eesti arheoloogid tegid oma tööd väga hoolikalt ja seetõttu on alusetu väita, nagu oleks mõned säilmed avastamata jäänud,» lisas Mikko.

Mikko sõnul pole aga sugugi välistatud et sõjajärgses segaduses ilmusid välja ebausutavad dokumendid, mis «tõestasid», et kapten Sõssojev on maetud samasse ühishauda.

Mikko lisas, et Tõnismäele maetud sõdurid olid varem teistes kohtades maha maetud, kuid maeti Tõnismäele hiljem ümber. «Võimalik, et ka ümbermatmise käigus võisid ebatäpsused aset leida,» rääkis Mikko.

Vene välisministeerium võib nõuda korduskaevamisi

Vene välisministeerium saatis täna Moskvas asuvale Eesti saatkonnale noodi, et kapten Ivan Sõssojevi tütrele tehtud DNA analüüsist selgus, et see ei sobi mitte ühegagi 12 Tõnismäelt välja kaevatud sõduri DNAst.

Vene välisministeerium võib nõuda Tõnismäel uute kaevetööde alustamist, et selgitada välja täpne Tõnismäele maetute arv, teatas uudisteagentuurile RIA Novosti Vene välisministeeriumi ametlik esindaja Mihhail Kamõnin.

«Väljakaevamised Tõnismäel polnud ammendavad,» lisas diplomaat, kelle sõnul võib just seetõttu puududa leitud säilmete hulgast ühe väidetavalt Tõnismäele maetu maised jäänused.

«Seetõttu pöördus Vene välisministeerium Eesti poole palvega edastada neile kõik asjassepuutuvad materjalid, sealhulgas ka kaevamiste käigust tehtud videosalvestused, mille analüüsi tulemusel võivad spetsialistid anda hinnangu, kas on tarvis teha korduskaevamisi, et maetute täpne arv välja selgitada,» rääkis Kamõnin.

DNA analüüside abil tuvastatud 1944. aastal hukkunud kapten Briantsevi säilmed antakse täna üle tema Tallinnasse saabunud pojale Viktor Brjantsevile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles