Juute vaenav raamat tõlgiti eesti keelde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mürgiseene» esmatrüki illustratsioonil õpetatakse lapsi juute ära tundma ninakuju järgi.
«Mürgiseene» esmatrüki illustratsioonil õpetatakse lapsi juute ära tundma ninakuju järgi. Foto: Repro

Ameerika nats Gerhard Lauck müüb oma netilehel 10 dollari eest eesti keelde tõlgitud juudivaenulikku lasteraamatut «Mürgiseen», kaitsepolitsei on asunud uurima netilehel sisalduvat natslikku propagandat.

Postimehele saabus esmaspäeva hommikul faksi teel pressiteade, milles teatatakse, et «kuulus U.S.-nats Gerhard Lauck» laseb oma kodulehel müüki eestikeelse uustrüki 1938. aastal Natsi-Saksamaal ilmunud lasteraamatust «Mürgiseen» («Der Giftpilz»).

Teates viidatud netilehel leidus ka mitu muud kirjutist vigases eesti keeles, kus siunatakse «ülemaailmset juutlust» ja ülistatakse Adolf Hitlerit kui inimkonna suurimat geeniust. Kõik kirjutised lõpevad tervitusega «Heil Hitler!».

Lasteraamatus «Mürgiseen» võrreldakse juute kahjulike mürgiseentega, mis võivad hävitada terveid rahvuseid. Raamatu ühes peatükis kirjeldatakse koolitundi, kus lapsi õpetatakse juute ära tunda kongus nina, paksude huulte, «valeliku» silmavaate, «kurjategijale omase lauba» ning «ebameeldiva imala» lõhna järgi jne.

Algselt andis raamatu 1938. aastal välja natsipropagandist ja antisemiitliku ajalehe Der Stürmer väljaandja Julius Streicher, kelle kirjutisi peeti kohati isegi Hitleri Saksamaal niivõrd labaseks, et mitmes natsiorganisatsioonis oli nende levitamine keelatud. Streicher ise poodi 1946. aastal Nürnbergi rahvusvahelise sõjatribunali otsuse järgi.

Kaitsepolitsei komissari Olari Valtini sõnul on nimetatud netilehel leiduv eestikeelne materjal analüüsimisel ning vaenu või vihkamist õhutavate kirjutiste tuvastamise korral võidakse algatada kriminaalmenetlus.

Nimetatud veebikülg asub ilmselt mõnes USA internetiserveris, kuna sealne seadusandlus suhtub äärmuslikesse saitidesse liberaalselt.

«Isegi kui netilehe tekst ei põhjusta ohtu isiku elule, tervisele või varale, on tegemist äärmuslust õhutava tegevusega. Näeme vajadust teha välisriikide partnerteenistustega koostööd lehe võimalikuks sulgemiseks,» ütles Valtin.

Antisemiitlik propaganda

• «Mürgiseen» sedastab, et juudid on mürgiseened saksa rahva taimkonna hulgas – nad võivad küll ristitud olla, kuid see ei muuda nende inimvihkajalikku olemust.

• Ühel pildil lõikab saksa talupoeg vilja, juudid käivad aga salakavalalt järel ja korjavad viljavihud ära.

• Raamat lõpeb Julius Streicheri suure portreega: just tema päästvat aaria rassi alamate olendite mürgist.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles