Justiitsminister Langi umbusaldamine kogub hoogu

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on tehtud tänavu mai lõpus, mil justiitsminister Rein Lang täitis ajutiselt ka siseministri kohuseid ja tühistas Eesti küberründe korraldanud Vene duumasaadiku Sergei Markovi sissesõidukeelu Schengeni riikidesse.
Foto on tehtud tänavu mai lõpus, mil justiitsminister Rein Lang täitis ajutiselt ka siseministri kohuseid ja tühistas Eesti küberründe korraldanud Vene duumasaadiku Sergei Markovi sissesõidukeelu Schengeni riikidesse. Foto: Priit Simson

Reformierakonna valitsuspartner IRL ei mõista justiitsministri tõtakat käitumist Eesti küberründaja nime kustutamisel Schengeni mustast nimekirjast. Seetõttu loodavad opositsiooniparteid IRLi toetust õhus olevale Rein Langi umbusaldamisele.



Eile hommikul istus justiitsminister Rein Lang juba varasemalt kokku lepitud kohtumisel Isamaa ja Res Publica Liidu riigikogu fraktsiooniga, et arutada korrakaitseseadust. Tunnike seda ka arutati, kuid mööda ei saadud kuidagi eilse päeva skandaalsest uudisest.



Nimelt kirjutas Postimees, kuidas kevadel valitsuse langemise järel ajutiselt siseministri kohuseid täitnud Lang kustutas rutakalt Schengeni mustast nimekirjast Vene riigiduuma liikme Sergei Markovi nime, kuigi see mees oli pärast pronksööd Eestit tabanud küberrünnakute arhitekt.



Lang pidas valitsuspartneritele pehmelt öeldes emotsionaalse loengu, kuidas kogu


info on väär ning selline riigisaladuste leke on tema jaoks ennekuulmatu. IRLi liikmetel ei jäänud muud üle, kui tema arvamusavaldus teadmiseks võtta. Edasisi käike soovivad nad rahulikult kaaluda, kuid kahtlusi ja küsimusi on neil omajagu.



Uskumatu ämber


Nimelt ei mõista nad, miks üks iseseisva riigi minister üldse selliseid samme astub, kui meil on õigus teistest euroriikidest sõltumatult oma ohuallikate üle otsustada. IRL ei mõista, miks Lang tegi sellise otsuse nii rutakalt. IRL ei usu ka seda, et otsuse ajastus oli juhuslik.



IRLi saadik Marko Mihkelson nimetas eile Langi käitumist «uskumatuks ämbriks». «Langi sammu on tõepoolest väga raske kommenteerida, sest minu arvates on tegemist ikka uskumatu ämbriga,» kirjutas Mihkelson oma blogis. «Head poliitilist tava rikkudes teha otsus, mille tulemus on enam kui kaheldava väärtusega, paneb lihtsalt käsi laiutama.» Ta lisas, et Langi käigu tulemuseks pole mitte suhete paranemine Venemaaga, mida tõenäoliselt sooviti, vaid selle asemel tekitas minister hoopis taas kord meile endile probleeme ja sisepingeid.



Umbusaldamine on õhus


Sotsid teatasid eile hommikul, et peavad õigeks avaldada Langile umbusaldust. Pärast seda oli neil kohtumine Keskerakonna fraktsiooni juhtidega, kes teatasid, et toetavad sotse umbusaldusprotsessis.



«Langi käitumise motiivid on jäänud täiesti ebaselgeks. Nii palju kui sellest teemast on erinevate inimestega juttu olnud, siis tegutses ta selgelt kaitsepolitsei vastuseisu eirates,» ütles keskfraktsiooni aseesimees Ain Seppik.



Täna pärastlõunal seisab Lang sotside ees ning vastab nende küsimustele. Kui sotsid ei saa ministrilt ammendavaid ja veenvaid selgitusi, teevad nad Reformierakonnale tõenäoliselt ettepaneku Lang ise ametist maha võtta. Seda aga kindlasti ei juhtu ning siis asuvad opositsiooniparteid umbusaldamist ette valmistama.



Selles loodavad opositsiooniparteid väga IRLi toetusele. Pärast seda, kui Siim Kallas jõumeetodil volinikuks tagasi nimetati, on tundlikuma mäluga IRLi liikmetel kindlasti meeles ka seis 2005. aastast, mil umbusaldust avaldati nende justiitsministrile Ken-Marti Vaherile. See läks läbi, kuna Vaheri vastu tõusid ka toonased koalitsioonipartnerid Reformierakond ja Rahvaliit. Pärast Vaheri umbusaldamist valitsus lagunes.



Peaminister ja parlamendi fraktsioonijuhid rein langi otsusest ja võimalikust umbusaldamisest.


Andrus Ansip
peaminister



Minule praegu teadaolevalt ei olnud Sergei Markovi Schengeni viisaruumi musta nimekirja kandmiseks alust ja Rein Lang ei teinud midagi valesti.


Eesti on õigusriik ja kui sotsid soovivad avaldada Langile sel põhjusel umbusaldust, tekib küsimus: milline on sotside arvates õigusriik?


--------------------------


Ain Seppik
keskfraktsiooni aseesimees



Kui sotsid Langi umbusalduse algatavad, liitume kindlasti. Langi motiivid on jäänud täiesti ebaselgeks ja tema lalin, et musta nimekirja kuuluvad ainult kurjategijad, ei pea paika. Sinna satuvad need, kes on ohuks meie riigi julgeolekule. Et Lang tegutses kapo tahte vastaselt, ei jäta me teema käsitlemist.


--------------------------


Valdur Lahtvee
roheliste fraktsiooni esimees



Kuigi ma teemaga väga kursis ei ole, ei usu ma, et Eesti riik sellega hukka läheks, seetõttu ma ei näe siin suurt probleemi. Ütlen, et rohkem tolerantsi ja sallivust teineteise suhtes.


--------------------------


Karel Rüütli
Rahvaliidu fraktsiooni esimees



Sooviks saada Rein Langilt rohkem informatsiooni, miks Markov nimekirjast kustutati. Küberrünnakud Eesti riigi vastu on äärmiselt tõsised rünnakud, millesse ei tohi suhtuda kergekäeliselt.


Meie umbusalduse avaldamine Langile oleneb sellest, kuidas ta olukorda selgitab.


--------------------------


Andres Herkel
Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni aseesimees


Teema on delikaatne. Tuleb mõelda, kas või kus on selle teema juures vigu tehtud. Nii kiirelt rapsides ei ole praegu põhjust midagi pikemalt kommenteerida. Ootame ära, mida komisjonid otsustavad.


-------------------------------


Sven Mikser
sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige



Me nõuame Langi vea parandamist ning Markovi nime kohe tagasipanekut Schengeni viisaruumi sissesõidukeelu nimekirja. On jäänud täiesti arusaamatuks, miks pidi justiitsminister Markovi nimekirjast kustutama. Sellepärast otsustasime, et kutsume Langi fraktsiooni oma motiive selgitama.



Andrus Ansip ja Rein Lang küberrünnakust aastal 2007


Nii peaminister Andrus Ansip kui ka justiitsminister Rein Lang kinnitasid 2007. aasta juuni alguses, et Eesti-vastased ulatuslikud küberrünnakud aprilli lõpus ja mai alguses tulid muu hulgas ka Venemaa presidendi administratsiooni IP-aadressidelt. «Jah, on tulnud otse presidendi administratsiooni IP-aadressidelt,» kinnitasid nii Ansip kui Lang.



Lang lisas, et tegelikult on olukord ühtviisi halb nii juhul, kui IP-aadresse kasutati tahtlikult, kui ka juhul, kui neid kasutati tahtmatult. «Kui neid on kasutatud tahtmatult, siis järelikult on Venemaa presidendi administratsioonis arvuteid, mida saab kasutada kuritegelikeks rünnakuteks,» ütles Lang.



Tema sõnul on selge, et tegemist oli organiseeritud rünnakuga Eesti riiklike struktuuride infosüsteemide vastu ja riigi infrastruktuuri vastu tervikuna. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles