Pihl: Langil polnud vaja kiiresti otsustada

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits

Siseministrina Eesti küberründaja Schengeni musta nimekirja lülitanud sotside esimees Jüri Pihl ei mõista, miks justiitsminister Rein Lang tema asendajana ründajale kõik europiirid uuesti avanud otsuse nii kiiresti tegi.



Miks te otsustasite küberrünnaku üles tunnistanud Sergei Markovile sissesõidukeelu kehtestada?


Oleme ju kogu aeg rääkinud, et küberrünnakud meie ja meie sõprade vastu olid äärmiselt ärevust tekitavad nii aprillis 2007 kui ka hiljem. Kogu meie riigi- ja äristruktuur on üles ehitatud infotehnoloogiale ja oleme väga haavatavad, kui meid sellistel kriitilistel hetkedel rünnatakse. Paljud inimesed rääkisid, et need pole lihtsalt küberrünnakud, vaid küberterrorism, ja teiste seas ütles seda omal ajal ka Lang.



Küberrünnakute vastu võitlemises sai meist maailmas lausa eestkõneleja.


Just, me ajasime seda asja Euroopas, olime selle teema eestkõnelejad, NATO rajas Eestisse küberkaitsekeskuse. Meil oli algatatud ka kriminaalasi nende küberrünnakute suhtes, kuid tulemust ei olnud. Ja siis ühel hetkel ütleva inimesed otsesõnu välja: «Jah, meie olime selle taga! See inimene organiseeris rünnakud.» Loomulikult pannakse need inimesed musta nimekirja, selles pole mingit küsimust. Kui keegi ütleks, et «mina olen bin Ladenit varustanud relvadega», siis no kuulge, sellele ju reageeritakse!



Lang põhjendab oma otsust sellega, et otseseid tõendeid Markovi vastu polnud.


Kui keegi ütleb, et tema oli küberterrorismi taga, siis pannakse ta kohe musta nimekirja. Vettpidavaid tõendeid on vaja siis, kui oleks tarvis välja kirjutada Euroopa vahistamismäärus. Me ei räägi ju sellest! Räägime sellest, et tal on sissesõidukeeld Eesti riiki. Kuid meil on ju praegu siseminister, kellelt tuleb küsida, kas tema meelest on see otsus õige ja miks ei ole ta seda seni muutnud.



Oli see Markovi videokonverentsil tehtud ülestunnistus siis kindlasti piisav?


Loomulikult! On omad protseduurid, kuidas saab nimekirjas olemist vaidlustada. Üks Naši tegelane kaebas musta nimekirja sattumise kas meie või Euroopa andmekaitseinspektsiooni ja tal olid ka advokaadid palgatud. Siis vaadatakse, kas info otsuseks oli piisav. Aga see on selge, et suvaliselt inimesed musta nimekirja ikka ei satu.



Kes peamiselt satuvad?


Nimekirja satuvad need, kes on meile ja Schengeni viisa­ruumile ebasobilikud. Kui inimene on selgelt väljendanud, et ta ei ole meie seaduste suhtes lugupidav ning võib olla ohtlik meie riigikorrale ja julgeolekule, siis ta sinna nimekirja ka pannakse, et talle mitte viisat anda.



Võib sinna sattuda ka näiteks üks Naši tüüp, kes on viimastel aastatel tänavatel punalippu lehvitanud ja lihtsalt Eesti-vastasest demonstratsioonist osa võtnud?


Nimekirjas on erinevaid inimesi, aga jah, ka niimoodi satutakse. Nimekirjas on ka meie riigi õiguste eirajad ja loomulikult kurjategijaid.



Aga suuremas osas ei ole nimekirjas ikkagi kurjategijad?


Enamikku neist ei ole kriminaalkorras karistatud.



Kas välisministeerium või keegi teine avaldas ka survet Markovile keelu kehtestamiseks või tühistamiseks?


Ei. Minu ministriks oleku ajal ei rääkinud sel teemal keegi.



Oli see puhtalt teie otsus Markov nimekirja panna?


Jah, kuid seda sai toona arutatud erinevate ministritega ja kõik olid nimekirja lisamise poolt.



Lang osales neil aruteludel?


Ma ei mäleta seda täpselt.



Miks Lang tühistas keelu just ministrite vahelise tühimiku ajal?


See on kummaline. Lang pandi kohusetäitjaks sel neljapäeval, kui meid valitsusest välja visati. Mina sain aru, et Rahvaliiduga on kõik kokku lepitud ja esmaspäevast alustab tööd Rahvaliidu minister ja Lang pidi siseministri tööd tegema vaid kaks päeva. Asi läks nädala jagu venima ja seepärast on tema samm kummaline, kuna selle otsusega ei oleks olnud kuhugi kiiret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles