Välisministeerium: Markovi ja Jakemenko keeld ei käi rahvusvahelise tavaga kokku

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Markov.
Sergei Markov. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul ei käi Eesti riigi poolt Sergei Markovile ja Vassili Jakemenkole määratud Schengeni viisakeeld kokku rahvusvahelise tavaga.

«Välisministeerium tegi ettepaneku Jakemenko Schengeni sissesõidukeelu tühistamiseks vastavalt Euroopa Liidu ja rahvusvahelise suhtluse tavale, mille kohaselt valitsuse liikmetele üleüldist Schengeni sissesõidukeeldu ei rakendata,» märkis Postimees.ee`le välisministeeriumi pressisekretär Helen Rits. «Jakemenko on Vene valitsuse liige.»

Ta lisas, et välisministeerium tegi ettepaneku Vene riigiduumasse kuuluva Markovi Schengeni sissesõidukeelu tühistamiseks, sest Markovi osas polnud esile tuua tõestatud süüd peale tema poolt tehtud poliitilise avalduse. Rits ütles, et põhjendused Markovi Schengeni musta nimekirja panekuks olid Schengeni kontekstis ebapiisavad.

«Schengeni viisakeelu vältimiseks on riigid ülalnimetatud isikutele andnud kahepoolseid rahvuslikke viisasid,» sõnas Rits. «Välisministeerium peab jätkuvalt õigeks Markovile ja Jakemenkole rahvusliku sissesõidukeelu ehk Eestisse sissesõidukeelu kohaldamist.»

Rits tõdes, et on kahte liiki sissesõidukeelde, mida Eesti saab rakendada - rahvuslik sissesõidukeeld, et kaitsta Eesti julgeolekut ja Schengeni sisesõidukeeld, et kaitsta kõigi Schengeni riikide julgeolekut.

«Lisaks on oluline, et tehtaks vahet liikmesriikide poliitilise ühisotsusega nimekirja kantud isikutel (nagu Valgevene president) ja ühe liikmesriigi poolt nimekirja kantud isikutel,» lausus ta. «Viimasel puhul ei ole heaks tavaks rakendada üldist sissesõidupiirangut valitsuse ja parlamendi liikmetele.»

Rits märkis, et Schengeni sissesõidukeeld on oma olemuselt kõigi osalevate riikide ühismeede, mille rakendamisel peab arvestama ka teiste riikide arvamusega.

«See teiste osalisriikide arvamusega arvestamine on siseministeeriumi kõrval ka välisministeeriumi ülesanne - välisministeeriumi roll on tuua välispoliitilist sisendit ning tutvustada rahvusvahelist praktikat riigisisestes debattides, et otsused oleksid võimalikult hästi läbi kaalutud,» lisas ta.

Ajutiselt kevadise võimukriisi ajal siseministri ametit pidanud justiitsminister Rein Lang tühistas toona välisministeeriumi palvel Markovi Schengeni keelu, kuid jättis Jakemenko oma alles.

Rits rõhutas, et välisministeeriumi toonane kiri oli saadetud välisministeeriumi kantsleri poolt siseministeeriumi kantslerile ehk see, kes oli tol hetkel siseminister, pole oluline.

Ta ütles, et välisministeerium pole Jakemenko keelu tühistamiseks uut avaldust teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles