Tuumajaama plaan peletab Pakrilt inimesi eemale

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur- Pakri saar.
Suur- Pakri saar. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia plaan rajada Pakrile tuumajaam ja peatselt algavad uuringud selleks tarbeks on peletanud saartelt eemale võimalikud elanikud.

Veel eelmisel suvel külastas Pakri saari terve rida inimesi, kellel oli kindel plaan oma tulevik Pakriga siduda, kuid täna on hirm tuumajaama ees nende plaane muutnud, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Saareasukate järeltulijate kava järgi kihanuks praegu peaaegu inimtühjal Suur- ja Väike-Pakril juba mõne aasta pärast külaelu, kuid tuumajaama-plaanid on saartele karuteene teinud veel enne, kui esimene uuringupuurauk maasse uuristatud.

«See on saarte üldplaneering, kus siia pidi tulema mitu küla peale ja nende kinnistute plaan ja kõik, aga sellega pole enam midagi teha, selle võib panna kemmerguseinale,» ütles Pakri Tarvas OÜ juhataja Ilmar Heinlaht.

Väike-Pakri poolasukate sõnul on ainuüksi tuumajaama-juttude mõju nii ränk, et ei pane saarte viljakat arengut mitte seisma, vaid pöörab kogu seni tehtud töö olematuks.

«Et siin taas oleks eluväärne elamispaik, oleks ääretult kahju, kui inimesed sellest mõttest loobuvad, sest kaugem eesmärk on see, et siin elu taastuks,» rääkis tarvasearetaja Urmas Sepp.

Saarte potentsiaalsed asukad ei kavatse võitluseta Pakri saarte ajaloo- ja looduspärandist loobuda - oktoobris kavatsevad nad korraldada meeleavalduse Toompeal, lähipäevil peaks avatama ka veebilehekülg ei-pakri-tuumajaamale.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles