Maanteeamet pikendab suurema piirkiiruse kehtivusaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeamet tühistas suvise kiiruspiirangu.
Maanteeamet tühistas suvise kiiruspiirangu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Maanteeamet pikendab maanteedel 100 ja 110 km/h piirkiiruse kehtivust oktoobrikuusse, kuna ilmaolud võimaldavad teedel veel kiiremat sõitu.


Maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Aare Pain ütles BNSile, et ta tegi esmaspäeval ameti peadirektorile Tamur Tsäkkole ettepaneku pikendada suurema piirkiiruse kehtivusaega.

«Tõenäoliselt kirjutab peadirektor käskkirjale alla esmaspäeva jooksul,» lausus Pain.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse järgi võib Eesti teedel lubatud suurimat kiirust tõsta maist septembrini, kuid maanteeametil on õigus sõltuvalt ilmaoludest seda aega pikendada või lühendada.

Pain märkis, et kuigi ilmateade lubab selleks nädalaks juba öösiti miinuskraade ja lörtsisadu, ei tohiks see veel maanteedel libedust tekitada. «Teede muldkehad on veel nii soojad, et öiste miinuskraadide pärast ei ole põhjust piirkiirust alandada,» lausus Pain.

Maanteeamet jälgib pidevalt Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmaprognoose ning ilmaolude halvenedes korjab amet suuremat piirkiirust lubavad märgid ära. Tavaliselt on maanteeamet alustanud 100 ja 110 km/h sõita lubavate märkide ärakorjamisega oktoobri keskel.

Maanteeamet alustas tänavu suuremat piirkiirust lubavate märkide ülespanekuga 29. aprillil. Piirikiirus tõusis tänavu 764 kilomeetril, mida on 50 kilomeetri võrra rohkem kui mullu. Tänavu saab 159 kilomeetri ulatuses sõita 110 km/h ja 605 kilomeetri ulatuses 100 km/h.

Maanteeamet tõstis mullu suveperioodiks maanteedel piirkiirust kokku 711,2 kilomeetri ulatuses, mida oli ligi 30 kilomeetri võrra rohkem kui 2007. aastal.

Piirkiiruse tõstmiseks peab tee seisund vastama kindlatele seisundinõuetele, näiteks pikiroobaste sügavus ei tohi ületada 20 millimeetrit ning teelõigul peab olema korralik teekattemärgistus.

Eraldusribaga teel võib tõsta kiirust kuni 110 km/h ning eraldusribata teel kuni 100 km/h.

Tavaliselt võib Eesti teedel sõita kiirusega kuni 90 kilomeetrit tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles