Laaneots andis langenud Briti ohvitseri perele kätte autasu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kolonelleitnant Rupert Thorneloe.
Briti kolonelleitnant Rupert Thorneloe. Foto: Reuters / Scanpix

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots andis täna Londonis Afganistanis langenud Briti kolonelleitnant Rupert Thorneloe perekonnale kätte kaitseväe teenetemärgi lahinguliste teenete eest.


Kaitseväe teenetemärk lahinguliste teenete eest on kõrgeim autasu, mida kaitseväe juhataja saab anda. Kolonelleitnant Thorneloe oli Walesi kaardiväe 1. pataljoni ülem, kellele allus Eesti kompanii. Ta langes Afganistanis Helmandi provintsis1. juulil mässuliste isevalmistatud pommi plahvatuses.

«Kolonelleitnant Thorneloed tundsid nii Eesti sõdurid Helmandis kui kaitseväelased Eestis, ta oli väljapaistev sõdur ja suurepärane inimene, kes oli tugev Eesti kontingendi toetaja,» ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots.

Kaitseväe juhataja andis langenud Briti ohvitseri perekonnale üle ka fotod, mis olid tehtud temast koos Eesti kaitseväelastega patrullbaasis Pimon mõni nädal enne langemist.

Eesti kontingendi ülema major Janno Märgi sõnul võttis kolonelleitnant Rupert Thorneloe koos Eesti üksustega osa operatsioonidest ja hindas kõrgelt Eesti sõdurite professionaalsust. «Kolonelleitnant Thorneloe tutvus Eesti üksuste teenistusega juba enne operatsiooni algust. Kaotasime tema näol tõelise relvavenna.» ütles Eesti kontingendi ülem, major Janno Märk.

Kolonelleitnant Rupert Thorneloe teenis Ühendkuningriigi Armees alates 1992. aastast. Tema varasem teenistus hõlmas välisoperatsioone Iraagis 2005-2006. aastal ning teenistust Ühendkuningriigi kaitseministeeriumis, kus ta oli tollase kaitseministri Des Browni sõjaline abi.

Praegu teenivad Eestist Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis jalaväekompaniid Estcoy-8 ja Estcoy-E, logistiline toetuselement NSE-7, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Jalaväekompanii Estcoy-8 teenib Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.

Ühekordse projektina Afganistani saadetud Estcoy-E teenib USA Merejalaväe 2. Brigaadi koosseisus. Kokku on Eesti kontingendi suurus Afganistani Islamivabariigis üle 280 kaitseväelase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles