Varajast maasikat saab ka suve lõpus

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talupidajate Hillar Lillo ja Kaire Roositalu põldudel lokkavad alles selle aasta juunis istutatud uhkete lehtede ja magusate marjadega maasikataimed.
Talupidajate Hillar Lillo ja Kaire Roositalu põldudel lokkavad alles selle aasta juunis istutatud uhkete lehtede ja magusate marjadega maasikataimed. Foto: Kalev Saar

«Mis te räägite sellist rumalat juttu!» pahandavad ostjad, kui Kaire Roositalu turul maasikaid müües selgitab, et need marjad on kasvanud Põlvamaa põldudel.

Ahja valla Joosepi talu on oma maasikaäri rajanud frigotai-medele, millelt võib korralikku saaki saada veel augusti lõpuski, kui maasikahooaeg Eestis on läbi ning marjade turuhind kõrge.

Maasika frigotaimed on pikemat või lühemat aega hoidlas paari miinuskraadi juures hoitud taimed, kellelt saab vilju korjata juba kaks kuud pärast istutamist.

Eesti kliimas pole võimalik frigotaimi kasvatada, tavaliselt tuuakse need Hollandist, kus seda meetodit on rakendatud juba pikka aega. Ka Joosepi talu teeb koostööd ühe Hollandi firmaga.

Frigotaimede kasvatamisel on põhirõhk taime maa-alusel osal – risoomid kaevatakse maast üles novembris-detsembris, jaotatakse jämeduse järgi kastidesse ja pannakse sügavkülma.

Tellimus tuleb sisse anda enne aasta lõppu ja kevadel sõidutatakse maasikad külmikautoga kohale.

Juur on tähtis

Taimed paistavad asjatundmatule pilgule päris naljakad – ainult suur juur, täiesti ilma lehtedeta.

«Oleme kevaditi neid turul müünud, siis ikka võetakse pigem kõrvalt suurte lehtedega tavaline taim kui see,» muigab Joosepi talu perenaine Kaire Roositalu.

Tegelikult ongi just juur tähtis: mida jämedam see on, seda rohkem õisi loob ja vilja annab.

Pärast külmast võtmist tahavad taimed paar päeva sulada, maha tuleks nad istutada nädala jooksul. Tuleb jälgida, et juur sirgelt maasse saaks, edaspidi tuleb taimede eest hoolitseda täpselt samamoodi nagu maasikate eest ikka.

Kui frigotaimede istikud põllule maha saavad, on pilt harjumatult must – nagu polekski midagi istutatud. Lehed kasvavad aga hirmkiiresti. «Inimesed on lausa hämmastunud, kui näevad, et nädala pärast juba põld rohetab,» naerab Roositalu.

Lisaks suurepärasele võimalusele ajatada saaki oma tahtmise järgi ning saada maasikaid juba istutusaastal on taimed ka täiesti haigustevabad.

Neli-viis aastat frigotaime-dega tegelnud taluperemehe Hillar Lillo sõnul on kõige targem istutada need põllule juunikuus: «Hiljem pole see meie kliimas enam mõttekas, sest ilmad lähevad külmaks ning hallitus võib taimedele kallale tulla.»

Marju jätkub sügiseni

Talu perenaine räägib, et kui ta turul marju müüb, imestavad turulised ühtelugu, mis maasikad need tal veel on. Ekslikult arvatakse, et letil laiutab hiline sort. «Mõni on väga varajane sort, hilisem veel õitseb,» räägib Roositalu. Siinmail ongi kõige levinum just varasepoolne sort Polka.

Kui ilmad väga vihmaseks ei lähe, jätkub maasikaid müügiks augustikuu lõpuni. Praegu lähevad Joosepi talus kasvatatud marjad turul müügiks 75–80-kroonise kilohinnaga.

Ehkki frigotaimed on hinna poolest tavalistega võrdsed, pole need Eesti talupidajate hulgas veel kuigi levinud.

«Info on nigel,» nendib Lillo. Joosepi talu vahendusel saab taimi tellida, tellimissoovist tuleks teada anda enne aasta lõppu telefoninumbril 521 4050.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles