Karmimad reeglid mopeedijuhtidele tekitavad parlamendis eriarvamusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopeed. Illustratiivne foto.
Mopeed. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Riigikogu majanduskomisjonis arutati täna liiklusseaduse eelnõus kirjas olevaid karmimaid nõudeid mopeediomanikele, kuid mõte, et võrdne reeglite karmistamine tekitas vastasseisu.

«Majanduskomisjon mõistab liikluses valitsevaid ohte, kuid tervikuna ei tundu tark nõuda kõikjal mopeedijuhtidelt oma sõiduki registreerimist, numbrimärgi soetamist ja iga-aastast ülevaatust,» selgitas riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas Postimees.ee’le.

«Linnaliikluses on noored mopeedijuhid kindlasti ohuks ning uued nõuded toimivad distsiplineerivalt, kuid on raske ette kujutada, et maapiirkondades peaks võrrijuht oma sõiduvahendi ilmtingimata registreerima, sellele numbrimärgi hankima ning võrriga üks kord aastas ülevaatusel käima,» kirjeldas ta komisjoni arutelu käigus tekkinud probleemi.

«Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium sai ülesande pakkuda välja teisi lahendusi: uurida, kuidas on see küsimus lahendatud naabermaades: Soomes, Lätis, Leedus ja Saksamaal; ning analüüsida, kas oleksid mõeldavad mingid üleminekuajad või piirkondlikud erinevused,» rääkis Klaas.

Töö seaduseelnõu nende ja teiste probleemsete küsimuste kallal käib Klaasi kinnitusel edasi.

16. septembril läbis liiklusseaduse eelnõu parlamendis esimese lugemise ning otsustati saata edasi teisele lugemisele.

Eelnõu kohaselt peab ka mopeedi- ning rollerijuhtidel olema ette näidata juhiluba. Mopeedijuhil peab tulevikus olema kas A või B-kategooria juhiluba. Lisaks on oluliseks muudatuseks see, et lapsed ei tohi edaspidi enam mopeedidega sõita.

Samuti muutub kohustuslikuks mopeedide registreerimine autoregistrikeskuses, millega kaasneb kohustusliku liikluskindlustuse lepingu sõlmimise ja tehnoülevaatuse nõue.

Uues liiklusseaduse eelnõus on punkt, mis jätaks esmase või mopeedijuhi loata noored, kes on eelneva kahe aasta jooksul rikkunud liikluseeskirja, näiteks istunud purjuspäi autorooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles