Moskiitode levitatav viirus jõudis Euroopasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskiitod teadlase luubi all.
Moskiitod teadlase luubi all. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Itaalia Ravenna piirkond vaevleb Chikungunya viiruspalaviku küüsis. Teadlaste sõnul võib see olla esimene taoline viiruspuhang väljaspool troopikat.

Piirkonda reisivatel inimestel soovitatakse end moskiitohammustuste eest kaitsta, lapseootel naised ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed peaksid aga enne reisi kindlasti arstiga nõu pidama, vahendas uudistevõrk BBC.

Haigestumise tunnusteks on kõrge palavik ja liigesvalu, samuti peavalu, lihasvalu, lööve ning harvemini seedehäired. Chikungunya tõve vastu pole vaktsiini, kuid enamik haigestunuid paraneb sellest.

«Meil on umbes 160 kinnitatud Chikungunya-juhtumit Ravenna piirkonnas ja ligikaudu 30 naaberkülades,» kinnitas Itaalia terviseinstituudi nakkushaiguste osakonna juht Antonio Cassone uudisteagentuurile AFP.

Prantsusmaal Chikungunya viiruse uuringuid juhtiv Antoine Flahault väitis meditsiiniajakirjas Quatidien du Medecin, et Itaalia haiguspuhang võib olla esimene väljaspool troopikat. Samas tõdes professor, et viiruse levik on murettekitav, kuid mitte alarmeeriv.

Viiruse tõi Itaaliasse välismaalane. Uudisteagentuuri ANSA teatel oli viirusekandja külastanud Indiat, sealt Itaaliasse tulnud ning teadmata, et on haige, jätkanud reisimist, samal ajal kui teda hammustanud moskiitod kandsid viirust edasi.

Flahaulti sõnul on haiguspuhangule andnud hoogu väga suur moskiitode hulk Ravenna piirkonnas. Kõrgenenud temperatuurid ja suurenenud niiskus on teinud Itaalia kliima tema sõnul senisest troopilisemaks ja tinginud moskiitode kiire paljunemise. Viroloogide kinnitusel on Ravennas viiruspuhang praeguseks kontrolli all.

Chikungunya tõve nimi tuleneb suahiili keelest, viidates haiguse artriiditaolistele sümptomitele, mille tagajärjeks on küürus kehahoiak. Tavapäraselt levib viirus Ida-Aafrikas, Kagu-Aasias ning Indias ja India ookeani saartel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles