TTÜ: propagandaga pole filminädalatel midagi ühist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele. Foto: TTÜ

Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi «Erinevus rikastab» projekti juht Kari Käsperi sõnul käsitletakse perekonnateemalistel filminädalatel Tallinnas ja Tartus perekondi, mille moodustavad või kuhu kuuluvad vähemused: näiteks etnilised või rahvusvähemused, puuetega inimesed või seksuaalvähemused.

«Need perekonnad seisavad silmitsi väljakutsetega, mida ühiskonnas pole piisavalt teadvustatud ning mille kohta tasub rohkem teada saada, et nende olukorda paremini mõista,» selgitas Käsper.

Ta märkis, et kampaania avafilmiks valiti mitmetel festivalidel auhinnatud film «Iga hetk» («Any Day Now») eelkõige seetõttu, et selles on ühendatud nii seksuaalvähemuste kui puuetega inimeste temaatika. Tegemist on tõestisündinud lool põhineva filmiga geipaarist, kes otsustab Down'i sündroomiga naabripoisi eest hoolt kandma hakata.

«Ebavõrdne kohtlemine on tõsine probleem, millele ei ole piisavalt tähelepanu pööratud. Inimese diskrimineerimine tema rahvuse, nahavärvi, puude, veendumuste, seksuaalse orientatsiooni või sooidentiteedi alusel on keelatud nii põhiseaduse kui teiste seadustega. Ka perekond on põhiseaduse kohaselt riigi kaitse all, mistõttu on paslik pöörata filminädalatega tähelepanu võrdse kohtlemisele läbi perekonna vaatenurga.» 

Käsper rõhutas, et propagandaga pole filminädalatel midagi ühist, nende eesmärk on pakkuda mõtteainet ning avardada maailmapilti. «Uuringutest on selgunud, et ühiskonna suhtumist vähemustesse aitab muuta eelkõige suurem teadlikkus ja ebaõigetel faktidel põhinevate eelarvamuste kummutamine. Loodame, et tasuta filminädalad aitavad selle eesmärgi saavutamisele kaasa.» 

Nädalate jooksul linastub kokku 10 tasuta filmi kinodes Artis ja Ekraan, samuti toimuvad mitmed teised üritused. Ekraanile jõudvate filmide seas on mitmed viimase aasta jooksul linastunud ja tunnustatud filmid nagu Laurent Boileau ja Jungi dokumentaalanimatsioon «Kasulaps», Kadija Leclere film «Jahukott» ja ka Michael Mayer'i film «Pimedusest välja». Lisaks jõuavad kinolinadele mõned juba Pimedate Ööde Filmifestivali käigus ekraanil figureerinud teosed nagu «Mustlane» või «Tomboy». 

Pereteemalised nädalad lõppevad 20. septembril Tartus, mil Tasku keskuse aatriumis toimub lõpukontsert. Osa saab võtta «Elavast raamatukogust», tervele perele suunatud kunstiteraapilistest töötubadest, mida viib läbi Suurbritannia kunstnik Philip Levine ja paljudest teistest tegevustest. Laval esinevad Marten Kuningas, Grete Paia ja ansambel Svjata Vatra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles