Teder hoiatas valitsusliitu kiirete maksumuudatuste eest

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Suvel riigivõimu käibemaksu kiire tõstmise eest kritiseerinud õiguskantsler Indrek Teder ütles täna riigikogule, et loodetavasti ei kavandata 1. jaanuari jõustumistähtajaga uusi, seni veel avalikustamata maksumuudatusi.

«Olen korduvalt osundanud, et nagu kogu avaliku võim, sealhulgas riigikogu poolt tehtav, nii allub ka riigieelarve põhiseaduslikkuse järelvalvele. See hõlmab muu hulgas ka riigieelarve menetlusnõuete järgimist,» rääkis Teder täna riigikogus.

Ta tuletas oma kõnes saadikutele meelde «käibemaksu tõstmist ilma mõistliku etteteatamistähtajata.»

«Ma loodan, et 2010. aasta 1. jaanuari jõustumistähtajaga ei kavandata rohkem maksumuutusi kui need, mis üleantud riigieelarve eelnõust lähtuvad,» lausus õiguskantsler. «Rõhutan üle paljukorratud tõdemuse - põhiseadus kehtib igasuguses majandussituatsioonis. Kuigi õiguskantsleri volitused osundatud valdkonnas ei ole väga laiad, kasutan ma neid vajadusel ka tulevikus põhiseadusskleroosi tõrjumiseks.»

Põhisseadusliku skleroosi väljendit kasutas Teder «illustreerimaks olukorda, kus pragmaatiliste päevapoliitiliste otsustuste tõttu unustatakse ära põhiseaduse sätted.» 

Samuti hoiatas õiguskantsler saadikuid riigiaparaadi liigse kärpimise eest.

«Kui kaugele võib riik kulude kärpimise ja tulude suurendamisega minna?,» küsis Teder. «Kas riik võib ära kärpida riigiaparaadi nii, et riik ei ole võimeline osutama avalikku teenust ega täitma riigi delegeerimatuid tuumikfunktsioone.»

Ta märkis, et omariiklus nõuab tegevuskulusid. «Mõtlen riigiaparaadi, põhiseaduslike institutsioonide ja ministeeriumide olemasolu ja kui soovitakse oma riiki, siis on kulutused selleks paratamatud,» sõnas Teder. «Lõputult selle arvelt ei saa kärpida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles