Lennuk külvab taas marutaudivaktsiini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsloomedele mõeldud marutaudivaktsiini palake.
Metsloomedele mõeldud marutaudivaktsiini palake. Foto: Veterinaar- ja toiduamet

Nädalavahetusel hakkab Tartu- ja Jõgevamaa metsade kohal tiirutama väikelennuk, kust veterinaar- ja toiduameti töötajad külvavad rebastele ja kährikutele marutaudivastast vaktsiini.


Esialgse kava järgi pidi lennuk Tartu- ja Jõgevamaal lendama hakkama neljapäeval, 1. oktoobril, kuid 12. septembril alanud metsloomade marutaudivastase vaktsineerimise kavva tegi korrektuurid ilm. «Paar päeva oli ilm nii kehv, et lennuk ei saanud sõita,» selgitas veterinaar- ja toiduameti projektijuht Enel Niin.



Tartu- ja Jõgevamaa kohal külvatakse vaktsiini viis päeva. See tähendab, et laupäevast kolmapäevani tuleb metsa lähedal elavatel koera- ja kassiomanikel oma lemmikud päevasel ajal hoida sisehoovides. Linnade, asulate, teede ja veekogude kohal vaktsiini ei külvata.



Vaktsiinipala tuleb jätta puutumatult leidmiskohta. Kui vaktsiinipala satub kohta, kus selle võivad leida lapsed või koduloomad, tuleb pala ümberpaigutamisel kanda kummikindaid.



Peibutussöödas sisalduva vaktsiini sattumisel värskele haavale, silma või suhu tuleb kokkupuutekohta pesta rohke veega (nahka ka seebiga) ja pöörduda perearsti poole.



Eelmisel aastal avastati Eestis kolm marutaudis looma. Tänavu suvel tuvastati marutaud kolmel rebasel. Neist kaks leiti Põlva- ja üks Võrumaalt Eesti-Vene maismaapiiri vahetust lähedusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles