Mainekujunduse asjatundjad peavad Madis Salumi kontseptsiooni haltuuraks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad nimetavad Madis Salumi koostatud Pärnu linnavalitsuse avalikkusega suhtlemise põhimõtteid haltuuraks. Fotol on Madis Salum.
Asjatundjad nimetavad Madis Salumi koostatud Pärnu linnavalitsuse avalikkusega suhtlemise põhimõtteid haltuuraks. Fotol on Madis Salum. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mainekujunduse asjatundjad peavad Madis Salumi koostatud Pärnu linnavalitsuse avalikkusega suhtlemise põhimõtteid haltuuraks, linnavalitsuse avalike suhete nõunik Asser Jaanimets aga igati vajalikuks.

Kevadel sõlmis Pärnu linnavalitsus keskerakondlasest eksajakirjaniku Madis-Ilmar Salumi firmaga OÜ Elavaneelataja lepingu, mille töötab firma välja linnavalitsuse suhtekorralduse ja mainekujunduse kontseptsiooni, koostab ja lavastab ürituste stsenaariume ning valmistab ette ja toimetab linnavalitsuse teateid, kirjutab Pärnu Postimees.

Kaks lehekülge ja 148 elektronkirja

Nüüdseks on Salumi töö lõppenud ja võimalus kokkuvõtteid teha. Järeltulevatele põlvkondadele jäävad mälestuseks kaks lehekülge avalikkusega suhtlemise põhimõtteid, Jaanimetsale saadetud 148 elektronkirja ja arved, milles töid lahti kirjutatud ei ole.

Toimetus saatis Salumi suhtekorralduspõhimõtted arvamuse avaldamiseks suhtekorraldusfirma Rull & Rumm omanikule Ivo Rullile ja ajakirjanik Piret Talile.

«Kui kirjatüki «Pärnu linnavalitsuse avalikkusega suhtlemise põhimõtted» oleks koostanud linnavalitsuses suvepraktikal olnud esimese kursuse tudeng, oleksin õppejõuna pannud sellele hindeks rahuldava. Et aga tegemist on tasulist teenust osutava firma üllitisega, klassifitseerub see tekst selgelt haltuuraks,» vastas Rull.

Rulli seletuse kohaselt sisaldab kirjatükk laias laastus kolme tüüpi komponente, esiteks üldised avalikkusega suhtlemise tõed, mis pärinevad PR-õpikutest ja veebikeskkondadest. «Need on küll ümber kirjutatud mõnevõrra ülespuhutud stiilis, aga üldiselt siiski õiged,» leidis Rull.

Teiseks soovitused, kuidas tõsta linnavalitsuse avalikkusega suhtlemises esile linnapea rolli. «Suhteliselt väheoriginaalne, ent praktikas negatiivset toimet tõestanud ettepanek on osta kohalikus meedias eetriaega. Minevikuhõnguline ja ilmselt teostamatu on mõte seada kohalikus ajalehes sisse linnapea isiklik rubriik,» kirjutas Rull.

Kolmas osa kirjatükist on Rulli arvates sisutühi belletristika. «On kurb, et mu sünni- ja noorusaastate linn peab selliseid «avalikkusega suhtlemise põhimõtteid» taluma. Pärnu väärib paremat,» kirjutas Rull.

Linnavalitsusele piisab iseõppijatest

Ajakirjanik Piret Tali avaldas imestust, miks Tartu ülikoolis üldse avalikkussuhteid õpetatakse, kui autodidaktid selles valdkonnas linnavalitsuse tasemele vastavat tööd saavad.

«Pärnu linn peab sügavas kriisis olema, kui ta eneseabiõpikute tasemel sisutühja kantseliiti täis avalikkussuhete kava vajab. Ilmselt oodati ideid ja arengukava, aga saadi kaheldava süsteemsusega praktilised soovitused,» teatas ta. Tali arvates on tegu haltuuramaigulise tellimustööga.

«Ilmselgelt ei usuta selles kavas vabasse demokraatlikku ajakirjandusse ega nähta ajakirjanduses võrdväärset partnerit, vaid hääletoru. Mitte demokraatia valvurit, vaid marukoera, keda peab leheruumi ostmisega meelitama,» kirjutas ta.

Tellija on tööga rahul

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Asser Jaanimets ütles, et temal on Salumi kontseptsioonist küll kasu olnud. «Siin on rida momente, mida võiks teha, näiteks raadios tunni linnapeaga,» rääkis ta.

Salumi soovitatud linnapea igakuist rubriiki «Linnapea kui linnakodanik» ta siiski Pärnu Postimehest soovinud ei ole.

Varem on linnavalitsus töötanud küll tänapäevastest mainekujunduspõhimõtetest lähtudes, kuid ühe linnavalitsuse elueast kaugemale ulatuvat strateegilist dokumenti polnud.

Salumilt oodati suhtekorralduslikku ja mainekujunduslikku kontseptsiooni, valminud tööd on aga näinud üksnes erakonnakaaslased Jaanimets ja linnapea Mart Viisitamm, kellel erialased teadmised selliste dokumentide hindamiseks puuduvad.

«See 36 000 krooni kuus oli tunduvalt rohkem väärt kui suhtekorraldusbüroo Jugaste, Liiva ja Seimanni 50 000 krooni. Koostöö sujus paremini, abi tuli kiiremini. Salum on Pärnu inimene ja siinsete asjadega kursis,» pidas Jaanimets keskerakondlase Salumi tööd paremaks, kui varem linnavalitsust nõustanud suhtekorraldusbürood Jugaste, Liiva ja Seimann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles