Ruhnus on valijaid kolm korda rohkem kui püsielanikke

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Ruhnu saarele
Vaade Ruhnu saarele Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Ruhnlane Kaarel Lauk tunneb muret, et saar ei saa endale õiget esinduskogu, kuna elanikeregistri järgi on saarel kolm korda rohkem valijaid kui püsielanikke.

Elanikeregistri järgi on inimeste arv Ruhnus praegu 149 (septembri algul 153), kuid aasta läbi elab saarel vaid 56–60 inimest, kirjutas Meie Maa. Kui püsielanikest lapsed maha arvata, on pidevalt Ruhnus elavaid täiskasvanuid natuke üle 30.

«Nii me volikogu kui ruhnlaste esinduskogu küll ei vali. Selleks tuleks need 56 püsielanikku eraldi seaduses defineerida,» arvas Kaarel Lauk.

Praeguse seisuga on tema sõnul Ruhnus valijaid üle kolme korra rohkem kui kohalikke inimesi.

Kuigi reaalselt inimesed elavad mujal, saavad nad tänu sissekirjutusele osaleda Ruhnu volikogu valimistel.

«Kui suures kohas kirjutab enne valimisi sisse paarsada inimest, näiteks Paldiski juhtum, et hääled omaksid mingit kaalu, siis elu on näidanud, et siin saab vahel otsustavaks üks-kaks häält,» selgitas ruhnlane. Ta ei teagi, kes täpselt Ruhnus volikogu valivad.

Kaarel Laugu arvates kirjutavad paljud inimesed end saarele sisse, et saaks võrreldes teistega mitusada krooni odavamalt Ruhnu sõita.

Saare maavalitsuse registrite- ja infotehnoloogiatalituse juhataja Avo Levisto sõnul on viimase kuu aja jooksul täheldatud elanike arvu kasvu vaid Torgu vallas, kuhu kirjutas end septembris sisse 13 inimest. Kui enne oli registri järgi seal elanikke 339, siis praegu 352.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles