President Ilves alustas lennukalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu aega pärast Elizabeth II visiiti külastas
Tallinna ka USA president George W. Bush.
Ilves teenis suurriigi pead võõrustades avalikkuse
lugupidamise sellega, et suhtus Bushi kui
võrdsesse.
Kuu aega pärast Elizabeth II visiiti külastas Tallinna ka USA president George W. Bush. Ilves teenis suurriigi pead võõrustades avalikkuse lugupidamise sellega, et suhtus Bushi kui võrdsesse. Foto: Mihkel Maripuu

Toomas Hendrik Ilves on suutnud end esimese ametiaasta jooksul näidata lennuka ja visioonika riigipeana, keda on pidanud tunnustama ka tema poliitilised vastased. Samas on Ilvese hoogne tegevus paljuski tingitud üsna erakorralise iseloomuga sündmustest Eesti elus.

Mullu 23. septembril Estonia kontserdisaalis eneselegi ootamatult presidendiametisse valitud Ilves on saanud esimesel ametiaastal nautida suurt populaarsust, maailma mõjukaimate riigijuhtide soosingut ja juhtivate meediaväljaannete ülistavaid sõnu.

Tõeks pole saanud enne presidendivalimisi levitatud kartused, nagu ei suudaks väliseestlasest kosmopoliitne erudiit rahvale omaseks saada ja vastanduks oma väärtushinnangutega venekeelsele elanikkonnale. Küllap oli Ilves viimasest ohust ka ise väga hästi teadlik. Just seetõttu viis tema esimene riigisisene visiit mullu novembris Ida-Virumaale ja Narvasse, kus kõlas vene noortele üleskutse Eesti riik omaks võtta. Sestpeale kordubki Ilvese sõnavõttudes pidevalt kodurahu ja koosmeele otsimise motiiv põimituna manitsusega hoida ja kaitsta oma riiki. Aprillirahutused andsid Ilvesele suurepärase võimaluse näidata, et ta ei kõlksuta niisama sõnu ja asjaga on tõsi taga. Samas sai Ilves end näidata parteideülese ja tasakaaluka poliitikuna, tõelise riigiisana, kes kasutab kogu oma nappi volitustearsenali kriisiolukorrast väljatulekuks.

Paistab silma

Nende sündmuste eelmänguks sai presidendi veebruarikuine otsus jätta välja kuulutamata riigikogus vastu võetud keelatud rajatise kõrvaldamise seadus, millega kaasnes ka etteheide poliitikutele, kes üritasid pronkssõdurit oma kampaaniavankri ette rakendada. Järelmänguks aga kujunes suurejooneline läbimurre maailma – läänebloki üksmeelne toetusavaldus Eestile, mis tipnes USA presidendi George W. Bushi küllakutsega Ilvesele. Pole kahtlust, et paljuski tänu Ilvesele on väike Eesti saanud viimastel kuudel maailma pressis ebaproportsionaalselt palju tähelepanu. Kogu maailm arutleb Eesti näitel küberkaitse ning Venemaa majandussurve üle. Briti majandusajakiri The Economist on juba jõudnud Ilvese tituleerida kogu endise idabloki kõige väljapaistvamaks riigipeaks ja Baltimaade eestkõnelejaks.

Sisepoliitiliselt on Ilves siiani suutnud suuremaid vastuolusid ja karisid vältida, mis annab tunnistust ladusast koostööst valitsusega. Olekski raske asju teisiti ette kujutada, sest kevadest võimul olev valitsuskoalitsioon sündis sama hästi kui presidendivalimiste käigus, rivistudes Ilvese kandidatuuri taha.

Ootavad ohud

Valimiste eel Ilvest teravalt rünnanud oponentidel on aga suu vett täis. «Ilves on hoolimata oma ignorantsusest osutunud targemaks ja kaugelenägevamaks, kui ma ootasin,» teatas koguni Keskerakonna juht Edgar Savisaar. Ainukese mõrana klantspildis võib nimetada Ärma talu äriasjus puhkenud sekeldusi, kuid ka selles episoodis pole Ilvesele ei juriidilises ega moraalses plaanis suurt midagi ette heita.

Kui katsuda oletada, millised ohud võivad Ilvese presidentuuri järgnevatel aastatel varitseda, siis tõenäoliselt on selleks rutiini langemine. Paratamatult kaotavad presidendi sõnumid rahvale oma uudsuse, aastast aastasse korduvad sündmused riigikalendris, ning ka kõige paremal meeskonnal hakkab ühel hetkel nappima uusi ideid. Nii võib lennartmerilik lennukus asenduda loorberitel puhkamisega.


Arvamus

Indrek Neivelt
pankur

Meil on presidentidega üldiselt väga vedanud. Õigel ajal peavad olema

õiged juhid ja nii on ka läinud. Lennart Meri tõi oma sügava eruditsiooni ja karismaga Eesti Euroopa kaardile ning näitas meile suunda edasi. Ka Arnold Rüütel tegi väga head tööd ühiskonna sidumisel, tänu temale saavutati eestlaste suur poolehoid Euroopa Liiduga (EL) liitumisele.

Nüüd on jälle käes uus etapp – me peame ELis edasi liikuma ja seal riigina läbi lööma. Selleks on just Ilves kõige sobivam president.

Minu arvates on Ilves ka sisepoliitiliselt väga hästi hakkama saanud. Ei saa küll öelda, et ta oleks kuidagi elukauge.


Mati Kaal
Tallinna loomaaia direktor

Lennart Meri seadis minu arusaamist mööda presidendilati nii kõrgele, et teistel on sinna raske lähedale saada. Aga eks ühe aasta põhjal ole veel raske ennustada, mis saama hakkab, aastad pole ju vennad. Üldjoontes olen president Ilvesega rahul. Tundub küll, et ta pole takerdunud parteipoliitikasse ja ka rahvaga suhtlemisega on ta hakkama saanud. Võib-olla pingutab kohati isegi üle.

Loomaaias pole ta presidendina vist veel käinud, aga varem küll.


Maria Avdjuško
näitleja

Olen ise seotud tööga Venemaal ja seetõttu ootaks nii presidendilt kui kogu Eesti riigilt suuremat pealehakkamist suhetes Venemaaga. Oleks vaja võtta koostöös teiste riikidega ikka kindlam hoiak ja mitte lasta Vene propagandal Eestit niimoodi tümitada. Minu arvates oleks Ilves kõige õigem mees seda tööd tegema.

Tavakodanikuna ma rõõmustan, et Eestil on selline president. Nii väikesel riigil peabki olema presidendiks väljapaistev ja erudeeritud inimene, kes oskab maailmaga suhelda.


Juku-Kalle Raid
ajalehe KesKus peatoimetaja

Ilves on üritanud keerata Eesti poliitikas uut lehekülge, ta võtab oma ametikohta äärmiselt tõsiselt. Hindan tema otsekohesust, ta koputab pidevalt igasuguste politikaanide südametunnistusele. Mõtlen temast ikka kui alternatiivinimeste presidendist – ta on justkui liiga hea selleks, et olla päris poliitik.


Toomas Hendrik Ilvese tähtsad sammud

2006

• 23. september – kogub valimiskogus 174 häält Arnold Rüütli 162 hääle vastu ning valitakse Eesti presidendiks

• 9. oktoober – annab riigikogu ees presidendi ametivande ja astub viieks aastaks ametisse

• 16. oktoober – töövisiit Lätti ja Soome

• 19.–20. oktoober – Briti kuninganna Elizabeth II võõrustamine Tallinnas

• 22.–23. oktoober – töövisiit Ungarisse

• 6. november – visiit Leetu

• 14. november – visiit Ida-Virumaale

• 16. november – esitab kaitseväe juhataja ametikohale kinnitamiseks kindralmajor Ants Laaneotsa

• 17. november – tuleb välja ideega hakata iseseisvuspäeva vastuvõtte korraldama Eesti eri linnades

• 22.–24. november – töövisiit Gruusiasse

• 28. november – võõrustab Tallinnas USA presidenti George W. Bushi

• 30. november – kuulutab välja riigikogu valimised, taunides avalduses erakondade omakasutaotlusi

• 28.–30. november – töövisiit Lätti ja Rootsi

• 20. detsember – töövisiit Belgiasse

2007

• 9.–12 veebruar – töövisiit Saksamaale

• 15.–16. veebruar – ringkäik Jõgeva- ja

Tartumaal

• 15. veebruar – jätab riigikogus vastu võetud keelatud rajatise kõrvaldamise seaduse välja kuulutamata

• 24. veebruar – kutsub vabariigi aastapäeval Tartus üles parandama poliitilist kultuuri ja osalema valimistel

• 14.–16 märts – riigivisiit Soome

• 2. aprill – kutsub uue riigikogu avaistungil peetud kõnes parlamenti võtma endale seadusega ette nähtud võimu ja kohustusi, mitte täitma tuimalt valitsuse otsuseid

• 25. aprill – kohtub Moskvas Boriss Jeltsini matuste järel põgusalt Venemaa presidendi Vladimir Putiniga

• 2. mai – teeb avalduse, milles mõistab hukka rahutuste provotseerijad ja kutsub Eesti elanikke kokku leppima ühises tulevikus

• 7.–9. mai – riigivisiit Gruusiasse

• 16. mai – osaleb koos Iisraeli asepeaministri, praeguse presidendi Shimon Peresiga Tallinnas juudi sünagoogi avamisel; Peres nimetab pronkssõduri teisaldamist Eesti siseasjaks

• 24. mai – võtab Kadriorus vastu Jaapani keisri Akihito ja keisrinna Michiko

• 4.–6. juuni – töövisiit Prahasse, esineb rahvusvahelisel konverentsil «Demokraatia ja julgeolek»

• 23. juuni – hoiatab Raplas võidupüha paraadil peetud kõnes patsifistlikku rahulollu langemise eest

• 25.–26. juuni – töövisiit Ameerika Ühendriikidesse

• 3. juuli – töövisiit Riiga

• 8.–11. juuli – riigivisiit Hispaaniasse

• 15.–21. juuli – töövisiit Kreekasse

• 8.–10. august – külastab Hiiu- ja Saaremaad

• 23. august – teeb Hirvepargi meeleavalduse

aastapäeval ettepaneku rajada kommunismiohvrite memoriaal

• 6.–8. september – töövisiit Taani

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles