Iiri välisminister lubas referendumil veenvat võitu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri välisminister Micheal Martin.
Iiri välisminister Micheal Martin. Foto: PA Wire / SCANPIX

Iiri välisminister Micheal Martin avaldas veendumust, et eile Euroopa Liidu institutsioone reformiva Lissaboni leppe üle hääletanud iirlased kiitsid reformileppele ülekaalukalt heaks.


«Mul on riigi pärast väga hea meel. Näib, et seekord tuli «jah» leerile kindel võit,» ütles välisminister RTE raadiojaamale antud kommentaaris, vahendas AFP. «Ma leian, et see on Iirimaale hea. Ma usun kindlameelselt, et meie tulevik on seotud Euroopa Liiduga.»

Iirimaa Euroopa asjade minister Dick Roche ootab samuti ülekaalukat võitu. Ta ennustas, et kolmest iirlasest kaks toetasid rahvahääletusel Lissaboni lepingut. Tema hinnangul mängis iirlaste meelemuutuses olulist rolli saareriiki tabanud ülemaailme majanduskriis, mille valguses iirlased mõistsid, et ei saa end muust Euroopast isoleerida.

Esimesi ametlikke tulemusi on oodata paari tunni pärast, kuid lävepakuküsitluste kohaselt kiitsid iirlased Lissaboni lepingu heaks. Kaotust on tunnistanud ka «ei» kampaaniat juhtinud konservatiivse mittetulundusühingu Cóir esindaja Richard Greene.

«Me oleme äärmiselt pettunud, et rahva häält ei kuulatud esimesel korral,» möönis Greene.

Lissaboni lepingu eel töötajate õiguste vähenemisele ja avalike teenuste privatiseerimimsele viidanud vasaktsentristlik parlamendisaadik Joe Hinngins naljatles, et Iirimaal tuleks korraldada veel üks referendum, sest ilmselt «jah» kampaania võiduga lõppeva kordushääletuse järel oleks seis viigiline, vahendas EuObserver

Iirlasest ärimehe Declan Ganley ümber koondunud euroskeptikute grupeering Libertas kiitis valitsuse osavat «jah» kampaaniat. Lissaboni lepingu vastane rühmitus  tegi mullu võimsat reformilepingu vastast kampaaniat, kuid tänavu nappis neil kampaaniaks raha.

«See on väga veenev võit,» tõdes Ganley pealinnas Dublinis ajakirjanikele. «Loomulikult ma olen pettunud, ma usun, et me tegime vea,» lisas euroskeptik Reutersi vahendusel.

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi liikmesriikide heakskiitu, kuid mullu juunis toimunud rahvahääletusel otsustasid iirlased ühendust tugevdava aluslepingu tagasi lükata.

Seejärel lubas euroliit iirlastele mitmeid tagatisi, näiteks õigust säilitada oma maksusüsteem ja sõjaline neutraalsus, samuti seda, et katoliikliku saareriigi elanikkond ei pea muretsema, et keegi Brüsselist sunniks neid võtma vastu samasuguseid üliliberaalseid abordiseadusi nagu mõnel teisel Euroopa Liidu liikmesmaal.

Lisaks Iirimaale pole lepingut veel ratifitseerinud ka Poola ja Tšehhi, kuid tõenäoliselt annavad Iirimaa referendumi positiivse tulemuse korral sellele oma allkirja ka sealsed euroskeptilised presidendid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles