Eesti tervitab Iiri rahva otsust Lissaboni leping heaks kiita

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium.
Välisministeerium. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Paet avaldas heameelt, et Iirimaa otsustas 2. oktoobril toimunud rahvahääletusel Lissaboni lepingu heaks kiita.

«Iiri rahvas langetas Euroopa tuleviku jaoks väga hea otsuse,» vahendas välisministeeriumi pressiesindaja Paeti sõnu.

Välisminister Paeti sõnul on Lissaboni lepingu võimalikult kiire jõustumine vajalik Euroopa Liidu ees seisvate institutsionaalsete muudatuste sujuvaks sisseviimiseks.

«Lissaboni lepingu jõustumine loob Euroopa Liidule püsiva institutsionaalse raamistiku ning lubab suunatumalt tegeleda sisuliste küsimustega nagu konkurentsivõime arendamine, energiapoliitika tugevdamine, ühise välis- ja julgeolekupoliitika edendamine,» rõhutas Paet.

«Lissaboni leping tagab tugeva Euroopa, mis on üleilmastumise väljakutsetele vastamise eeltingimus – maailma mastaabis oleme arvestatav partner vaid ühtse liidu, mitte erihuvidega liikmesriikidena,» ütles välisminister Paet.

Paet avaldas ühtlasi lootust, et ratifitseerimisprotsess jõuab peagi edukalt lõpule ka Poolas ja Tšehhis. «Tarbetu venitamine ei teeni ühegi liikmesriigi huve,» lisas ta.

Iirimaa on ainus ELi liikmesriik, mis on vastavalt põhiseadusele kohustatud panema taolise leppe rahvahääletusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles