Arheoloogid leidsid mini-Stonehenge`i

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Megaliitehitis Stonehenge, mille lähistelt leiti teine samasugune väiksem esiaajalooline paik Bluehenge
Megaliitehitis Stonehenge, mille lähistelt leiti teine samasugune väiksem esiaajalooline paik Bluehenge Foto: AFP / Scanpix

Arheoloogid avastasid Suurbritannia kuulsa megaliitehitise Stonehenge`i lähistelt teise esiajaloolise koha, mis nende arvates on Stonehenge`i minivariant.

Uurijad panid paigale nimeks Bluehenge, sest see oli ehitatud sinakatest kividest, kirjutab AFP.

Kaarekujulises ehitise moodustasid kunagi 27 suurt kivi, millest nüüdseks on alles ainult augud ja mõned kivitükid. 

Teadlaste sõnul rajati Bluehenge umbes 5000 aastat tagasi. Samal ajal asuti rajama ka Stonehenge`i.

Bluehenge`i uurinud Sheffieldi ülikooli teadlaste arvates on selle minimegaliitehitise puhul tegemist Stonehenge`i katseversiooni või minivariandiga. Uurijad loodavad jõuda jälile, kuidas need kaks ehitist omavahel seotud olid.

Stonehenge`i ja Bluehenge`i vahemaa on  ligi kaks kilomeetrit ning neid ühendab tee.

Bluhenge`i ühe avastaja, arheoloogiaprofessor Mike Parker Pearsoni arvates on selle puhul tegemist paigaga, kus viidi läbi elu ja surmaga seotud rituaale.

Mitmed teised arheoloogid Bluehenge`i suhtes nii kindlal seisukohal ei ole.

Stonehenge on maailma suuremaid megaliitehitisi ja see asub Lõuna-Inglismaal Wiltshire`is Salisbury tasandikul.  See on ehitatud mitmes järgus, viimased muudatused tehti umbes 2000 aastat eKr.

Stonehenge'i otstarbe kohta on püstitatud palju hüpoteese, kuid täit tõde pole selgunud. On arvatud, et ta oli observatoorium, ohvripaik või pühakoda.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles