Miks jääkaruemad poegi seljas kannavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru koos poegadega
Jääkaru koos poegadega Foto: AP / Scanpix

Teadlased said kinnituse selle kohta, et jääkarud tassivad oma poegi seljas.

Uurijate sõnul ei lase jääkaruemad poegi pesast esimestel kordadel omapäi välja jalutama, vaid kaitsevad neid igal võimalikul viisil, kirjutab The Telegraph.

Siiani ei ole seda fenomeni veel lähedalt uuritud ja varem ei olnud selle kohta isegi fotot ega videot.

Nüüd aga jäi üks selline poega seljas kandev jääkaruema Norras Svalbardi arhipelaagis asuval Nordaustlandeti saarel kaamera ette.

«Karupoeg lamas ema seljal ja jäi sinna ka siis, kui ema vette läks,» sõnas seda vaatepilti näinu.

Sellest foto teinu võttis ühendust Norra polaarinstituudiga ja teatas oma avastusest.

Uurijad kinnitasid, et nad on jääkaruemade sellisest käitumisest teadlikud, kuid siiani puudusid neil selle kohta fotod.

Polaarbioloog Jon Årsi sõnul kannavad jääkaruemad väikseid, esimesi kordi pesast välja tulnud poegi seljas, kuna poegadel puudub veel karmis kliimas toimetulekuks vajalik rasvakiht. Selle tõttu võib neil alajahtumine tekkida.

«Kuna jääkarupoegade rasvakiht on veel üsna õhuke, siis vette sattumisel võib nende kehatemperatuur langeda. Eriti käib see väga väikeste ja esimest korda pesast väljas olevate poegade kohta,» selgitas bioloog.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles