Vanad logiraamatud annavad vihjeid kliimamuutuse kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad logiraamatud annavad vihjeid kliimamuutuse kohta. Fotol 19. sajandist pärit logiraamat
Vanad logiraamatud annavad vihjeid kliimamuutuse kohta. Fotol 19. sajandist pärit logiraamat Foto: Wikipedia.org

Briti Sunderlandi ülikooli teadlased loodavad vanadest laevade logiraamatutest leida uusi andmeid selle kohta, kuidas kliima viimase 200 aasta jooksul muutunud on.

Suurbritannias on hakatud digitaliseerima Briti kuningliku laevastiku aluste logiraamatuid, millest vanimad pärinevad 1760. aastatest, edastab sciencedaily.com.

Teadlaste eesmärgiks on uurida ligi 300 logiraamatut.

Digitaalse kuju saavad ka loodusteadlase Charles Darwini ülestähendused, kui ta sõitis HMS Beagle`iga ümber maailma. Samuti digitaliseeritaks kuulsa kapten James Cooki logiraamat, mida ta pidas HMS Discovery pardal ning kapten William Blighi märkmed ülestõusulaevalt Bounty.

Laevade logiraamatute ja kuulsate meeste ülestähenduste ligi pääseb internetis järgmisel aastal.

Teadlaste sõnul sisaldavad laevade logiraamatud detailseid andmeid merel valitsenud ilma, nagu tuule kiiruse ja suuna ning õhutemperatuuri kohta. Need andmed on logiraamatutes päevade, vahel isegi tundide kaupa detailselt üles täheldatud.

Seal leiduvad andmed on kulda väärt kliimauurijatele, kes saavad sealt vajalikku, tegemaks kindlaks, kuidas kliima viimase 200 aasta jooksul muutunud on.

Uurijad võrdlevad logiraamatutes leiduvaid andmeid ajalooannaalides leiduvatega, kaasa arvatud ka seda millal oli liiga vihmane, millal põud ja millal tormid.

Saadud tulemuste abil loodetakse ennustada, kas ja millal sellised ekstreemsusi veel oodata on.

«Vanade logiraamatute ülestähendused ilma kohta on väga detailsed ja paremad kui tänapäeva logiraamatutes,» selgitas kliimateadlane Dennis Wheeler.

Wheeler lisas, et merel toimuv annab hea pildi üldise klimaatilise olukorra kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles