Tšehhi peaminister andis Lissaboni leppele lootust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso (vasakul) ja Tšehhi valitsusjuht Jan Fischer.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso (vasakul) ja Tšehhi valitsusjuht Jan Fischer. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi valitsusjuht Jan Fischer pidas võimalikuks, et Euroopa Liidu institutsioone reformiv Lissaboni leping ratifitseeritakse riigis juba selle aasta jooksul.


Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kiitis pärast vestlust Fisheriga Tšehhi valitsuse initsiatiivi, mis tema sõnul on selge märk valitsuse pühendumusest, vahendas BBC News.

Ennetähtaegsete valimisteni peaministri kohustusi täitev parteitu majandusteadlane Fischer on varem lubanud, et reformikava ratifitseerimisega jõutakse lõpule selle aasta lõpuks.

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi 27 liikmesriigi heakskiitu. Möödunud nädalal Iirimaal toimunud kordusreferendumi järel pole reformilepet ratifitseerinud vaid Tšehhi ja Poola konservatiivsed riigipead.

Poola konservatiivne riigipea Lech Kaczyński lubas seda teha lähipäevil, kuid Tšehhi euroskeptikust riigipeal Václav Klausil avaneb selleks võimalus alles siis, kui leppele on hinnangu andnud riigi konstitutsioonikohus.

Kõigi liikmesriikide heakskiiduta ei saa blokk aga muudatusi oma institutsionaalses korralduses läbi viia ja jätkata tuleks 2003. aastal jõustunud Nizza lepinguga, mis käsitleb sarnaselt Lissaboni lepingule euroliidu institutsioonide reformimist, kuid on ühenduse laienemise tõttu ajale jalgu jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles