Eksperdid: masu sunnib poliitikuid valijatega otse suhtlema

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Reinaas
Marek Reinaas Foto: Peeter Langovits

Nii meediaeksperdi Agu Uudelepa kui ka reklaamieksperdi Marek Reinaasi sõnul on majanduslanguse tõttu parteidel vähem raha ning see on sundinud neid ka Tallinnas enam valijaga otse suhtlema.

«Seekord on kõigil erakondadel kampaaniate tegemiseks raha vähem,» lausus Uudelepp. «Ukselt uksele käimine on kõige odavam lahendus, kuid annab teisalt jällegi kõige vahetuma kontakti. Kommunikatsiooni vana põhitõde on, et mida vahetuma kontakti sa saad, seda suurem on tõenäosus, et sa suudad inimest mõjutada.»

Ta lisas, et valdades on otsesuhtlust valijatega ka varem tehtud ning erandina on Keskerakond seda teistest parteidest aktiivsemalt kasutanud ka Tallinnas.

«Seni on suuremates linnades pigem vaadatud, et pole mõtet otsesuhtlust või ukselt uksele käimist teha, teeme parem massiivse reklaamikampaania ning küll inimesed kuulevad, et me tublid oleme,» sõnas Uudelepp. «Nüüd erakondadel enam nii palju raha ei ole, mistõttu proovitakse leida teistsuguseid lahendusi.»

Uudelepa sõnul on see vaid positiivne, kui poliitikud inimestega vahetult suhtlevad. «See on poliitikule endale ka kasulik, sest siis õnnestub tal kuulda, mis inimestele tegelikult muret teeb,» lisas ta. «Muidu kipuvad poliitikud teinekord arvama, et nad teavad, mis inimestel mureks ja mis neil vaja on, kuid inimesed ise ei pruugigi teada, et neil peaks selline mure olema.»

Ka Marek Reinaasi sõnul on see üksnes tervitatav, et poliitikud valijatega rohkem vahetult suhtlevad. «Siis on seos inimeste vahel, keda valitakse ja kes valib, palju tugevam,» lausus ta. «Kui räägime sellest, et poliitikutel on side muu ühsikonnaga nõrgemaks jäänud, siis kindlasti selline reaalsusesse tulek mõjub hästi.»

Reinaas leidis samuti, et valijatega otsesuhtlemise suurenemise üheks põhjuseks on parteide rahapuudus. «Kõige odavam viis inimestege suhelda on see, et minna ja neil nööbist kinni võtta ning juttu rääkida,» märkis ta. «Ma arvan, et seetõttu ongi nendel valimistel rohkem otsesuhtlust kandidaatide ja valijate vahel, sest muud vahendid nõuavad enam ressurssi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles